Maysa ve Bulut çizgi filminin UNESCO Yaşayan Evrensel Değerler bağlamında incelenmesi
Examination of Maysa and Bulut cartoon in the context of UNESCO Living Universal Values
- Tez No: 724384
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KÜÇÜKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Maysa ve Bulut, çizgi film, değer, evrensel değer, Maysa and Bulut, cartoon, value, universal value
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu araştırmada Maysa ve Bulut çizgi filmi UNESCO Yaşayan Evrensel Değerler sistemi bağlamında incelenmiştir. Yöntem: Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Veri analizi sürecinde ise betimsel içerik analizinden faydalanılmıştır. Bulgular: Araştırmacı ile birlikte uzman kişiler tarafından UNESCO Yaşayan Evrensel Değerler sistemi bağlamında incelenen çizgi filmin birinci sezon bölümlerinde (1-34) işbirliği, özgürlük, mutluluk, dürüstlük, sevgi, alçakgönüllülük, saygı, sorumluluk, sadelik, hoşgörü, birlik değerleri bulunmuştur. En fazla işlenen değerin iş birliği olduğu en az işlenen değerin barış değeri olduğu; bu değerlerin günlük yaşam içerisinde işlendiği ve kazandırıldığı görülmüştür. Sonuçlar: Araştırma sonucunda Maysa ve Bulut çizgi filminin eğitsel bir değeri bulunduğu, çizgi filmde yer verilen değerlerin izleyiciye okul dışı öğrenme süreçleriyle olumlu örnekler üzerinden ve yaşantıya dayalı olarak sunulduğu, hedef kitle için uygun ve zengin bir içerik olduğu ve eğitici bir materyal olarak öğretim süreçlerinde kullanılabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, Maysa and Bulut Cartoon was examined in the context of UNESCO Living Universal Values system. Method: In this research, the cartoon Maysa and Bulut was examined in the context of the UNESCO Living Universal Values system. Findings: The values of cooperation, freedom, happiness, honesty, love, humility, respect, responsibility, simplicity, tolerance and unity were found in the first season episodes (1-34) of the cartoon, which was examined by the experts together with the researcher in the context of UNESCO Living Universal Values. It was seen that the most processed value was cooperation, the least processed value was peace and these values were processed and gained in the daily life. Conclusions: As a result of the research, it was revealed that the cartoon of Maysa and Bulut has an educational value, the values in the cartoon are presented to the audience through positive examples with out-of-school learning processes based on experience, it is a suitable and rich content for the target audience and it can be used as an educational material in teaching processes.