Üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarının belirlenmesi
Gender of university studentsattitudes to their roles determination
  1. Tez No: 724473
  2. Yazar: ZEYNEP GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PROF. DR. CHİCHAK AGHAYEVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, geleneksel cinsiyet rolü, eşitlikçi cinsiyet rolü, toplumsal cinsiyet ve tutumlar, Gender, traditional gender role, egalitarian gender role, gender and attitudes
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Araştırma, İstanbul Üsküdar Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu'nda öğrenim gören öğrencilerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarını ve tutumlarını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla metodolojik ve kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul Üsküdar Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu'nda öğrenim gören 100 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, sosyodemografik bilgi formu ile Yrd. Doç. Dr. Simge ZEYNELOĞLU tarafından geliştirilen "Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği (TCRTÖ) kullanılmıştır. Anket formu iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öğrencilerin ve ebeveynlerinin sosyo-demografik özellikleri; ikinci bölümde ise, öğrencilerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarını etkileyebileceği düşünülen faktörlere yönelik sorular yer almaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin eşitlikçi tutumların kazandırılmasına yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
University Students' Attitudes Toward the Determination of Gender RolesResearch was conducted as methodological and cross-sectional to detemine attitudes towards gender roles and factors that affect the attitudes of Istanbul Uskudar University students majoring in the School of Health Professions. Population and sampling consist of 100 students of Istanbul Uskudar University students majoring in the School of Health Professions. As data collection tool, questionnaire and“Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği (TCRTÖ)”were used. Questionnaire consists of two sections. First section includes questions about socio-demographic characteristics of students and their parents, second section includes questions about factors that may influence attitudes towards gender roles. In accordance with the results obtained from the study, recommendations were developed to gain egalitarian attitudes regarding gender roles.