Hemşirelik öğrencilerinin yaşlı bireylere yönelik tutumları ile merhamet düzeyi ve etkileyen faktörler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between nursing students' attitudes towards elderly individuals and compassion level and other influential factors
  1. Tez No: 724572
  2. Yazar: HAVVA HANDE ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTUN BAKSİ, DOÇ. DR. ESİN ÇETİNKAYA USLUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı birey, tutum, merhamet, hemşirelik, öğrenci, Elderly individual, attitude, compassion, nursing, student
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Hemşirelik öğrencilerinin yaşlı bireylere yönelik tutumları ile merhamet düzeyi ve etkileyen faktörler arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Materyal-Metot: Araştırma ilişkisel tipte tanımlayıcı bir araştırmadır. Araştırma, Aralık 2020–Nisan 2021 tarihleri arasında ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf hemşirelik öğrencilerinde (n:508) gerçekleştirilmiştir. Veriler; tanıtıcı bilgiler formu, UCLA Geriatrik Tutumlar Ölçeği ve Merhamet Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verileri COVID-19 pandemi süreci nedeniyle online anket formları kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada bağımlı değişkenler ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkide bulunan bağımsız değişkenler çoklu doğrusal regresyon analizine alınmıştır. Araştırma için etik kuruldan, kurumdan, ölçeğin uyarlamasını yapan yazarlardan ve öğrencilerden izin alınmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelik öğrencilerinin yaş ortalaması 21,22±1,47, %78,1'i kadın, %82,7'si çekirdek aileye sahip, %58,3'ü yaşlı bireyler ile birlikte aynı evde yaşadığını, %49,6'sı yaşlı bireylerin çocuklarının yanında kalması gerektiğini, %65,4'nün mezuniyet sonrası yaşlı bireylerle çalışmak istediğini ve %65,9'u algıladıkları merhamet yorgunluğunun orta düzeyde olduğunu belirtmiştir. Öğrencilerin UCLA geriatrik tutum ölçeği puan ortalaması 48,85±5,00 ve merhamet ölçeği puan ortalaması 99,17±10,98 olarak bulunmuştur. Hemşirelik öğrencilerinin yaşlı bireye yönelik tutumlarında; merhamet, mezuniyet sonrası yaşlı bireylerle çalışmak isteme, yaşlı birey nerede kalmalı (huzur evinde), yaşlı birey nerede kalmalı (kendi evinde), algılanan merhamet yorgunluk düzeyi (hafif), baba eğitim düzeyi (lisans seviyesi ve üstü) ve yaşlı bireylerle sosyal ilişkide sorun yaşama durumlarının anlamlı yordayıcılar olduğu saptanmıştır. Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinin yaşlı bireylere yönelik tutumlarının orta düzeyin biraz üzerinde olumlu olduğu görülmektedir. Hemşirelik öğrencilerinde merhamet düzeyi arttıkça yaşlı bireye yönelik olumlu tutumun arttığı saptanmıştır. Merhamet yorgunluğu düzeyi hafif olan ve mezuniyet sonrası yaşlı bireylerle çalışmak isteyen öğrencilerin daha olumlu tutuma sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca yaşlı bireyin huzur evinde ya da kendi evinde kalması gerektiğini düşünen ve baba eğitim düzeyi lisans seviyesi ve üstü olan öğrencilerin daha olumsuz tutuma sahip oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to examine the relationship between nursing students' attitudes towards elderly individuals and the level of compassion and other influential factors. Material-Method: The study was conducted using the relational descriptive research design. The study was carried out with second-year, third-year and fourthyear nursing students (n:508) between December 2020 and April 2021. The data were collected using the introductory information form, UCLA Geriatric Attitudes Scale, and the Compassion Scale. In addition, the data were collected using online questionnaires due to the COVID-19 pandemic process. In the study, the independent variables that had a statistically significant relationship with the dependent variables were included in the multiple linear regression analysis. For the study, permission was obtained from the ethics committee, the institution, the authors who adapted the scale and from the students. Findings: The results revealed that among the nursing students participating in the study, the mean age was 21,22±1,47; 78,1% were women; 82,7% had a nuclear family; 58,3% lived in the same house with elderly individuals; 49,6% believed elderly individuals should stay with their children; 65,4% said they wanted to serve elderly individuals after graduation; and 65,9% of them reported that the compassion fatigue they perceived was at moderate level. It was found that the UCLA geriatric attitude scale mean score of the students was 48,85±5,00 and the compassion scale mean score was 99,17±10,98. In relation to the attitudes of the nursing students towards elderly individuals, compassion, willingness to work with elder individuals after graduation, the place where the elderly individual should stay (in a nursing home), the place where the elderly individual should stay (in their own home), perceived compassion fatigue level (mild), father's education level (undergraduate and above), and having problems in social relations with elderly individuals were found to be significant predictors. Conclusion: It was seen that the attitudes of the nursing students towards elderly individuals were positive and slightly above the moderate level. It was also revealed that the nursing students' positive attitudes towards the elderly individual increased as their levels of compassion increased. The students who had a mild level of compassion fatigue and who wanted to work with older individuals after graduation had a more positive attitude. Lastly, it was seen that the students who thought elderly individuals should stay in a nursing home or in their own home and whose father had undergraduate education level and above had more negative attitudes.