Kentsel farklılaşma ve kimlik: Ankara'da konut çevreleri üzerine bir araştırma
Urban differantiation and identity: A study of neighbourhoods in Ankara
- Tez No: 72468
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN HAMAMCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Urban differentiation, neighbourhood, neighbourhood perception, neighbourhood identity 111
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZ DEMİR, Erol“Kentsel Farklılaşma ve Kimlik: Ankara'da Konut Çevreleri Üzerine Bir Araştırma”, Doktora Tezi, (Danışman, Prof. Dr. Can Hamamcı), 19£sayfa. Bu çalışmanın amacı, Ankara'nın konut çevrelerinin fiziksel, sosyoekonomik ve sosyokültürel olarak nasıl ve hangi boyutlarda farklılaştıklarım kavramlaştırmaya, açıklamaya ve anlamaya çalışmaktır. Bu amaçla çok aşamalı küme örneklemesi tekniği kullanarak, kentin dokuz ayrı konut çevresinden (Çayyolu, Gazi Osman Paşa, Bahçelievler, Türk-îş, Batıkent, Toprakbk, Akdere, Zafertepe ve Keklik Pınarı) seçilen 426 kişiden oluşan erkek ve kadın örnekle görüşme yapılmıştır. Konut çevreleri önce fiziksel çevre ve tahmini gelir durumları açısından bir tabakalaşma oluşturacak biçimde kümelendirilmiş, konut çevrelerinin fiziksel ve gelir durumu özelliklerini temsil edecek daha homojen alanları belirlenip daraltılmış ve bu alan içinden rastlantısal örnekleme göre seçilen örneklerle doğrudan görüşme yapılmıştır. Konut çevrelerinden toplanan veriler analiz edilerek karşılaştırılmıştır. Verilerin yardımıyla konut çevreleri sosyoekonomik duruma (SED) göre yemden kümelendirilmiş ve sosyokültürel özelliklerin SEDle bağlantıları araştırılmaya çalışılmıştır. Ancak başka değişkenlerle ilişkilere de bakılmıştır. Bulgulara göre, konut çevreleri belli özelliklere göre kümelenme eğilimi göstermekte, bu özellikler de konut çevrelerinin ayırdedici özelliklerini oluşturmakta, ancak diğer konut çevreleriyle farklılaşmasına neden olmaktadır. Konut çevreleri kendi içlerinde SED açısından (gelir, eğirim, çalışma durumu, konutun nitelikleri) ve sosyokültürel açıdan (aile yapısı ve akrabalık ilişkileri, komşuluk ilişkileri, geldikleri yerleşimsel köken ve yaşam biçimleri) genellikle benzeşik eğilimler göstermektedir. Kent dışından göç ve kent içinde konut alanları arası akışkanlık, benzer özellikteki sakinlerin kümelenmesine yardımcı olmaktadır. Yapılan istatistiki analizler, sosyokültürel değişkenlerin çoğunlukla SED'le bağlantılı olduğunu göstermiştir. Konut çevrelerinin yer aldıkları SED konumuna (üst, orta- üst, orta, orta-alt, alt) göre, sosyokültürel değişkenlerin de farklılaştığı tesbit edilmiştir. Ancak daha az kimi değişkenin ise SEDle bağlantısı kurulamamıştır. Ayrıca, cinsiyetler arası farklılaşmalara da dikkat çekilmiştir. Konut çevrelerinin meydana getirdikleri bu benzeşildik, diğer bir deyişle konut çevrelerinin fiziksel ve toplumsal ayırdedici özellikleri konut çevresi kimliğinin oluşumuna yol açmaktadır. Anahtar Sözcükler. Kentsel farklılaşma, konut çevresi, konut çevresi algısı, konut çevresi kimliği
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEMİR, Erol“Urban Differentation and Identity: A Study of Neighbourhoods in Ankara”, Ph. D. Thesis (Supervisor, Prof. Dr. Can Hamamcı), 192pages The purpose of this study is to conceptualize, explain and understand the dimensions of physical, socioeconomic and sociocultural differentiation in different neighbourhoods (housing environments) in Ankara. By using the technique of multistage cluster sampling, the following nine neighbourhoods were selected: Çayyolu, Gazi Osman Paşa, Bahçelievler, Türk-İş, Batıkent, Toprakhk, Akdere, Zafertepe, Keklik Pınarı. The neighbourhoods were clustered according to physical characteristics and income levels of the families, and were reduced the homogenised social areas. The data were collected from randomly selected 426 male and female subjects. By using the data gathered in the study, neighbourhoods were reclustered according to socioeconomic status (SES). The relationship between SES and sociocultural characteristics were investigated. The results showed that each neighbourhood has distinctive characteristics in SES (income, educational level, occupation and the characters of houses) and sociocultural characteristics (the former settlement, family structure, relationships with relatives and neighbours, the perception of the physical and social environment and life style). Migration from rural/urban to Ankara and intra-urban mobility are two important factors that affect the process of clustering of the inhabitants who have the same SES and sociocultural characteristics. The results revealed that there were relationships between SES and sociocultural characteristics. The majority of sociocultural characteristics of the neighbourhoods are differentiated according to SES. However, some of the sociocultural characteristics did not have positive relationship with SES. Findings indicated that there were some differences between male and female subjects in terms of the sociocultural characteristics and SES. It can be concluded that all of those distinctive physical and social characteristics of neighbourhoods constitute the neighbourhood identity.