Siyasi liderlik analizi
Political leadership analysis
  1. Tez No: 724822
  2. Yazar: BURHAN PAYDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Recep Tayyip Erdoğan, Liderlik, Siyasal Liderlik Analizi, Liderlik Profil Analizi, Operasyonel Kod Analizi, Recep Tayyip Erdogan, Leadership, Political Leadership Analysis, Leadership Profile Analysis, Operational Code Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı Türk siyasi tarihinde önemli bir yeri ve etkisi bulunan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi liderlik tutum ve niteliklerinin analiz edilmesidir. Çalışmada iç politikaki tutumlarının analizi için Liderlik Profil Analizi (LPA) ve dış politika için Operasyonel Kod Analizi (OKA) medolojisinden yararlanılmıştır. Her iki analizin temel özelliği siyasi liderin resmi nitelikteki beyanları, konuşmaları, muhataplarıyla ilişkileri, yaklaşımları ve değerlendirmeleri metin incelemesi yapılabilmesidir. Çalışmada Erdoğan'ın LPA ve OKA analizlerinin yapılabilmesi için Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçilen Haziran 2018 tarihi başlangıç ve Haziran 2021 tarihi bitiş olarak kabul edilmiştir. Analiz verileri, iç politikaya yönelik olan LPA için Erdoğan'ın AK Parti Grup toplantılarındaki 50 konuşması ile dış politikaya yönelik olan OKA için uluslararası muhataplarına yönelik yaptığı 58 konuşması açık kaynaklardan elde edilmiştir. LPA analizi sonucunda Erdoğan'ın (1) Etki ya da kontrole ilişkin inanç, (2) Güç isteği ve beklentisi, (3) Özgüven, (4) Bilişsel kapasite, (5) Hedef odağı, (6) İç-grup önyargısı ve (7) Başkalarına karşı güvensizlik boyutlarında eşik değerlerin üzerinde olduğu görülmüştür. OKA analizi sonucunda Erdoğan'ın (1) Siyasi evrenin doğası, (2) Temel değerleri gerçekleştirme, (3) Siyasi Evrenin Öngörülebilirliği, (4) Tarihsel gelişim üzerinde kontrol inancı ve (5) Şansın rolü boyutlarında ağırlıklı olarak eşik değerler üzerinde kısmen de eşik değerler altında olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the political leadership attitudes and qualities of Recep Tayyip Erdogan, who has an important place and influence in Turkish political history. The study used the Leadership Profile Analysis (LPA) and Operational Code Analysis (OKA) methodologies for analyzing the political leader's internal political attitudes. The main feature of both analyzes is that the political leader's statements, speeches, relations with his interlocutors, approaches and evaluations can be made by examining the text. In order to be able to perform Erdogan's LPA and OKA analyzes in the study, the current date of 2018, which was transferred to the Presidential Government system, was accepted as the beginning and the end date of 2021. Analytical data, Erdogan's 50 speeches at the AK Party Group meetings for the LPA, which focuses on domestic politics, and 58 speeches, which focused on international relations for the OKA, which focuses on foreign policy, were obtained from open sources. As a result of the LPA analysis, Erdogan's (1) Influence or belief in control, (2) Power desire and expectation, (3) Selfconfidence, (4) Cognitive capacity, (5) Target focus, (6) Intra-group prejudice and ( 7) It has been seen that the threshold values are above the dimensions of insecurity towards others. As a result of the OKA analysis, Erdogan's (1) nature of the political universe, (2) the realization of fundamental values, (3) the predictability of the political universe, (4) the belief in control over historical development, and (5) the role of chance values have been seen to be below.