Örgüt içi politik davranışların örgütsel sessizlik üzerindeki etkisi: Etik iklimin aracılık rolü
The effect of organizational political behaviors on organizational silence: The mediating role of the ethical climate
- Tez No: 724871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE MEHTAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik iklim, Etkileme taktikleri, Örgüt içi politik davranışlar, Örgütsel sessizlik, Örgütsel sessizlik iklimi, Çalışan sessizliği, Ethical climate, Influence tactics, Organizational political behaviours, Organizational silence, Organizational silence climate, Employee silence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmanın temel amacı örgüt içi politik davranışların örgütsel sessizlik üzerindeki etkisini ortaya koymak, alt amacı ise etik iklimin bu ilişkideki aracılık rolünün incelenmesi olmuştur. Politik davranış genel olarak, örgüt içerisinde bireyleri istenilen yönde davranışa sevk etmeye yönelik uygulanan etkileme taktikleridir. Örgütsel sessizliğin, çalışanlarda motivasyon eksikliği, iş tatmininde düşüklük, ait hissetmeme gibi pek çok istenmeyen olumsuz sonuçları vardır. Bu araştırmada, yöneticilerin uyguladıkları ılımlı politik etkileme taktiklerinin örgütsel sessizliği azaltabileceği varsayımı ile yola çıkılmıştır. Araştırma kapsamında 131 kadın, 75 erkek olmak üzere farklı kurum ve sektörde çalışan, farklı yaş gruplarına ve eğitim seviyesine sahip 206 katılımcı yer almıştır. Veriler Google Formlar kullanılmak suretiyle anket yapılarak elde edilmiştir. Araştırma kapsamında betimsel istatistikler, korelasyon, çoklu doğrusal regresyon ve yapısal eşitlik modellemesi aracılık analizi yapılmıştır. SPSS 25 ve R Studio programlarından yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, politik davranışların etik iklim üzerinde anlamlı ve pozitif etkileri vardır. Etik iklimin de örgütsel sessizlik üzerinde kısmen anlamlı etkisi görülmüştür. Burada özellikle, ılımlı taktiklerin (İlham Verme, Danışma, İş birliği, Övgü), örgütsel sessizliğin tüm boyutları üzerinde anlamlı ve pozitif etkisinin bulunması önemlidir. Çünkü böylece genelde olumsuz algılanan politik davranışların aslında olumlu anlama da gelebildiğini ve hatta örgütsel sessizlik gibi örgüt ve çalışanlar üzerinde negatif etkileri bulunan durumların azaltılmasında kullanılabileceğini göstermektedir. Çalışma sonucunda politik davranışların örgütsel sessizlik üzerindeki etkisinde etik iklimin kısmen aracı olduğu görülmüş; bu rolü tam üstlenmediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to reveal the effect of organizational political behaviors on organizational silence while examining the mediating role of ethical climate in this relationship. Political behavior is generally the tactics of influencing others to behave in the desired direction. Organizational silence has many undesirable negative consequences such as lack of motivation in employees, low job satisfaction, and feeling of not belonging. In this research, it was assumed that the soft political influence tactics applied by the managers could reduce organizational silence. Within the scope of the research, 206 participants, 131 women and 75 men, working in different institutions and sectors, with different age groups and education levels, took part. The data were obtained by conducting a survey using Google Forms. In this research, descriptive statistics, correlation, multiple linear regression and structural equation modeling mediation analysis were performed. SPSS 25 and R Studio programs were used. According to the findings, political behaviors have significant and positive effects on the ethical climate. Ethical climate also had a partially significant effect on organizational silence. Here, it is especially important that soft tactics (Inspiration, Consultation, Coalition, Ingratiation) have a significant and positive effect on organizational silence. It shows that political behaviors which are generally perceived as negative can actually have positive meaning. These soft political tactics can even be used to reduce situations, which have negative effects on the organization and employees, such as organizational silence. The other obtained result is that the ethical climate partially mediated the effect of political behaviors on organizational silence.