İlköğretim matematik öğretmeni adaylarının dörtgen ve dörtgen çeşitlerini tanımlama, sınıflama, ayırt etme beceri ve düzeylerinin incelenmesi
Examining the skills and levels of defining, classification, discrimination of tetragon and tetragon types of primary school mathematics teacher candidates
- Tez No: 724981
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KIYMET ZEHİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik, geometri, tanımlama, dörtgen, sınıflama, ayırt etme, Mathematical, geometry, definition, classification, discrimination, quadrilateral
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Matematiksel alan diline sahip olmak kavramların aralarındaki ilişkiyi güçlendirerek kavramların daha anlamlı ve doğru öğrenilmesini sağlar. Ayrıca matematik eğitiminde kavramların ezberlenmesinin de önüne geçmektedir. Bu amaçla araştırmamızda öğretmen adaylarının dörtgenler bağlamında yazmış olduğu yanıtlar incelenmiş ve öğretmen adaylarının dörtgen ve dörtgen çeşitlerini tanımlama, sınıflama ve ayıt etme beceri ve düzeyleri test edilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Ağrı ili oluşturmaktadır. Daha kolay hızlı ilerleme kaydedecek örnekleme çeşitlerinden olan kolay ulaşılabilir durum örnekleme çeşidi tercih edilmiştir. Bu bağlamda araştırmanın örneklemini 2019-2020 eğitim öğretim yılında Ağrı ilinde eğitim görmekte olan 61 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen ve üç kısımdan oluşan geometrik kavramları tanımlama, sınıflandırma ve ayırt etme testi kullanılmıştır. Geometrik Kavramları Tanımlama, Sınıflandırma ve Ayırt Etme Testinde (1. Kısım) öğretmen adaylarından dörtgen, yamuk, paralelkenar, eşkenar dörtgen, dikdörtgen, kare kavramlarının tanımları istenmiştir. Geometrik Kavramları Tanımlama, Sınıflama ve Ayırt Etme Testinde (2. Kısım) öğretmen adaylarına 17 farklı görsel verilerek dörtgen ve dörtgen çeşitlerini sınıflamalarına yönelik sorular yöneltilmiştir. Geometrik Kavramları Tanımlama, Sınıflama ve Ayırt Etme Testinde (3. Kısım) öğretmen adaylarına aynı 17 farklı görsel üzerinden dörtgen çeşitlerini ayırt etmeye yönelik sorular yöneltilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda, başarı düzeyleri ve cinsiyet ayırt etmeksizin öğretmen adaylarının dörtgenlere ilişkin beceri ve düzeyleri saptanmıştır. Öğretmen adaylarının tanımlama, sınıflandırma ve ayırt etme düzeyleri Pearson korelasyon testi ile analiz edilerek karşılaştırılmıştır. Öğretmen adaylarının, dörtgen ve dörtgen çeşitlerinin tanımlarını yaparken köşe, açı, diklik, paralellik gibi kavramları göz ardı ettikleri için dörtgenlerin özelliklerini eksik ifade ettikleri görülmüştür. Öğretmen adaylarının tanım ve özellik arasındaki ayrımı yapamadıkları ve testin sınıflama ie ayırt etme kısmında da dörtgen olma şartlarını ve hiyerarşiyi dikkate almadıkları için hatalar yaptıkları görülmüştür. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygulayıcılara, matematik derslerinde tanımlama, sınıflama ve ayırt etme etkinliklerine daha fazla yer verildiği aktivitelerin yapılması önerilmektedir. 2021, 145 sayfa
Özet (Çeviri)
Having a mathematical domain language enables the concepts to be learned more meaningfully and accurately by strengthening the relationship between them. In addition, it prevents the memorization of concepts in mathematics education. For this purpose, the answers written by the preservice teachers in the context of quadrilaterals were examined in our study and the skills of teacher candidates to defining, classification and discrimination the skills and levels have been examined. Quantitative research method was used in the research. The universe of the research is the province of Ağrı located in the Eastern Anatolia Region. The easily accessible state sampling type, which is one of the sampling types that will make progress more easily, was preferred. In this context, the sample of the study consists of 61 teacher candidates studying in Ağrı in the 2019-2020 academic year. In line with the purpose of the research, a test of defining, classification and discrimination geometric concepts, which was developed by the researcher and consisted of thre parts, was used. In the Test of Defining, Classification and Discrimination Geometric Concepts (1st Part), preservice teachers were asked to define the concepts of quadrilateral, trapezoid, parallelogram, rhombus, rectangle, and square. In the Test for Defining, Classification and Discrimination Geometric Concepts (2nd Part) 17 different visuals were given to prospective teachers and questions were asked to classification the quadrilateral and quadrilateral types. In the Test for Defining, Classification and Discrimination Geometric Concepts (3nd Part) 17 different visuals were given to prospective teachers and questions were asked to discrimination the quadrilateral and quadrilateral types. As a result of the findings obtained from the research, skills and levels are determined used by the teacher candidates regarding the quadrilaterals, regardless of their success levels and gender. Preservice teachers levels of identification classification and discrimination were analyzed and compared using the Pearson correlation test.It was observed that the pre-service teachers expressed the properties of quadrilaterals incompletely because they ignored concepts such as corner, angle, perpendicularity, and parallelism while making the definitions of quadrilateral and quadrilateral types. It was observed that the pre-service teachers could not distinguish between definition and characteristics and it was observed that the made mistakes in the classification and discrimination part of the test because they did not take into account the conditions of quadrilateral and hierarchy. According to the results obtained, practitioners are recommended to perform activities defınıng, classıfıcatıon, dıscrımınatıon are included in math courses. 2021, 145 pages