En az bir gebelik yaşamış 18-49 yaş kadınların prenatal tarama testleri hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes and behaviors about prenatal screening tests of women aged 18-49 who had experienced at least one pregnancy
- Tez No: 725054
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Prenatal tarama testleri, doğum öncesi, kadın, gebelik, prenatal genetic screening, pregnancy, women
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı 18-49 yaş arasında en az bir kez gebelik yaşamış kadınların bu testlerle ilgili bilgi düzeyinin, tutumunun ve davranışlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği Poliklinikleri 'ne 15.12.2021-15.02.2022 tarihleri arasında başvuran 18-49 yaş arasında en az bir kez gebelik yaşamış 284 kadın ile anket formu yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. İstatistiksel analiz IBM SPSS 25.0 paket program kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 284 kişi katıldı. Yaş ortalaması 34,015,43 idi. Katılımcıların %61,3 'ü lise ve üstü eğitim düzeyine sahipti,%79,8 i prenatal tarama testlerinin varlığını hekimden öğrenmişti. Katılımcılardan eğitim ve gelir düzeyi yüksek olanlarda tarama testleriyle ilgili tutumun daha olumlu olduğu izlenmiştir. Tarama testlerinin düşük riskli çıkmasının bebeğin tamamen sağlıklı olduğu anlamına gelmediğini bilenlerin tarama testlerine olan yaklaşımı yine de olumlu bulunmuştur. Katılımcıların“Sağlıklı her kadın doğum öncesi tarama testlerini yaptırmalı mıdır?”sorusuna verdiği cevabın Avrupa Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği ile istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. Sonuç: Prenatal tarama testleri sonucunda verilecek olan kararlar vicdani, etik, duygusal yönü bulunan kararlardır. Birinci basamak takibinde tüm gebe kadınlara yaş gözetmeksizin prenatal tarama testleriyle ilgili ilk trimesterde bilgi verilmesi sağlanmalıdır. Bazı kadınlar herhangi bir tarama testi yaptırmama kararı verebilir, kadının değerlerine saygı duyarak ortak bir yol izlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aims to evaluate the women's level of knowledge, attitude and behavior about these tests, who are between the ages of 18-49 and had at least one pregnancy. Materials and Methods: The questionnaire form was filled by face-to-face interviews with 284 women between the ages of 18-49 who applied to the Health Sciences University Şişli Hamidiye Health, Practice and Research Center Family Medicine Polyclinics between 15.12.2021 and 15.02.2022. It was carried out using IBM SPSS 25.0 package program in the statistical analysis. Results:284 people participated in the study. The mean age was 34.01 5.43. 61.3% of the participants had a high school or higher education level, 79.8% of them learned the existence of prenatal screening tests from the physician. It was observed that the attitudes towards screening tests were more positive among the participants with higher education and income levels. Those who knew that the low risk of the screening tests does not mean that the baby is completely healthy, were still found to have a positive approach to the screening tests. The answer given to the question of“Should every healthy woman have prenatal screening tests?”was found to be statistically significant with the European Health Literacy Scale. Conclusion: Decisions to be made as a result of prenatal screening have conscientious, ethical and emotional aspects. All pregnant women should be informed about prenatal screening tests in the first trimester, regardless of age, in primary care follow-up. Some women may decide not to have any screening test, a common path should be followed by respecting the values of the woman.