The impact of online consumer comments on purchase decision
Online müşteri yorumlarının tüketicilerin satın alma kararı üzerine etkileri
  1. Tez No: 725064
  2. Yazar: HATİCE SENA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU İNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-ticaret, Çevrimiçi alışveriş, Çevrimiçi müşteri yorumları, Tüketici davranışları, Satın alma kararı, E-commerce, Online shopping, Online consumer comments, Consumer behaviour, Purchase decision
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde, yeni teknolojilerin gelişmesi, internet ve e-ticaretin büyümesi ile tüketiciler ürün ve hizmet satın alırken çevrimiçi tüketici yorumlarını referans olarak kullanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, çevrimiçi olarak yapılan müşteri yorumları ile müşteri satın alma kararları arasındaki ilişkiyi, yapılan olumlu ve olumsuz yorumlar bağımsız değişkenleri ile yaş, eğitim, cinsiyet, gelir durumu aracı değişkenleri kapsamında incelemektir. Bu bağlamda araştırmanın temel sorusu, birbirinden farklı değişkenlerin, çevrimiçi tüketici yorumları ile müşteri satın alma kararı arasındaki ilişkiyi nasıl etkilediği şeklindedir. Bu araştırmada nicel araştırma teknikleri ile kolayda örnekleme modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Likert tipi çevrimiçi anket yoluyla toplanmıştır. Toplamda, uygulanan anketlerin 400'ünden kullanılabilir yanıtlar elde edilmiştir. Elde edilen verilere, Pearson korelasyon analizi ve SPSS'e process uzantısı eklenerek oluşturulan Hayes Teoremi uygulanmıştır. Bu araştırmanın bulgularına göre, olumlu çevrimiçi yorumlar ile olumsuz çevrimiçi yorumları tüketici kararları üzerinde doğrudan bir etkiye sahip değildir, ancak satın alma kararlarında sosyodemografik faktörler aracılığı ile dolaylı bir etkiye sahiptir. Özellikle yaş ve cinsiyet gibi değişkenler olumlu yorumlar ve tüketici satın alma kararı arasındaki ilişkide düzenleyici etkiler göstermiştir. Sonuç olarak bu çalışmanın bulguları sosyodemografik faktörler aracılığıyla olumlu ve olumsuz çevrimiçi yorumların satın alma davranışı üzerindeki rolünü vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the development of new technologies, growth of internet and e-commerce consumers use online consumer comments as a reference when purchasing products and services. The purpose of this study is to investigate the relationship between online consumer comments and consumer purchasing decisions using the independent variables of positive and negative comments as well as age, education, income and gender as moderator variables. The main question of the research is how different variables affect the relationship between online consumer comments and consumer's purchase decision. In this research, quantitative research techniques and convenience sampling model were used. The data of the research was collected through a Likert type online survey. In total, usable responses were obtained from 400 of the applied questionnaires. The collected data was subjected to Pearson correlation analysis, and Hayes Theorem, which is generated by adding process extension to SPSS. According to the findings of this research, positive online consumer comments, negative online consumer comments do not have a direct impact on consumer decisions, but had an indirect impact on purchase decisions via sociodemographical factors. Especially, age and gender variables performed moderating effects in the relationship between positive comments and consumer purchase decision. To conclude, the findings of this study emphasized the role of positive and negative online comments via sociodemographical factors on purchase behaviour.