3PL yeşil lojistik uygulamalarının hizmet sektörüne etkisini ölçmeye yönelik nitel bir çalışma: İstanbul ili uygulaması
- Tez No: 725095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ UZEL AYDINOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Çevre, Yeşil Lojistik, Üçüncü Parti Lojistik (3PL), Rekabet ve Pazar, Logistics, Environment, Green Logistics, Third Party Logistics (3PL), Competition and Marketing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Lojistik, modern pazarlama içerisinde kendine yer tutmuş olduğu gibi tüm sektörlerde çevresel alanda da önemli yer tutmakta olup önemi günden güne artış göstermektedir. Çevreyi korumak, enerji tüketimini en aza indirebilmek, malzemelerin yeniden üretimi sayesinde tekrar doğaya kazandırılabilmesi gibi başlıca nedenler lojistik sektörünün önemli bölümlerinden biri olan ' Yeşil Lojistik' kavramını ortaya çıkarmıştır. Rekabetin yüksek derecede olduğu lojistik sektöründe, işletmeler avantaj elde edebilmek için yeşil lojistik ve uygulamalarını benimsemiş, lojistik faaliyetlerini '3PL' şeklinde isimlendirilen üçüncü parti lojistik firmalarından da karşılamışlardır. Burada amaç, maliyeti azaltmak, sermayeyi etkin kullanmak, çevreye verilecek zararları engellemek ve pazarda tutunabilmektir. Bu araştırmada, İstanbul ilindeki 3PL Yeşil Lojistik uygulamalarının hizmet sektöründeki etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Logistics has taken an important place in the environmental field in all sectors as well as in modern marketing, and its importance is increasing day by day. The main reasons such as protecting the environment, minimizing energy consumption, and being able to be restored to nature thanks to the reproduction of materials have created the concept of 'Green Logistics', which is one of the important parts of the logistics sector. In the logistics sector, where there is a high competition, enterprises have adopted green logistics and its applications in order to gain an advantage, and they have also welcomed logistics activities from third-party logistics companies called '3PL'. The aim here is to reduce the cost, use capital effectively, prevent environmental damage and hold on to the marketing. In this study, it is aimed to determine the effects of 3PL Green Logistics applications in the service sector in Istanbul province.