Adenomyozis tanısında shear wave elastografi, transvaginal ultrason ve manyetik rezonans görüntülemesinin yeri
The value of shear wave elastography, transvaginal ultrasound and magnetic resonance imaging in the diagnosis of adenomyosis
  1. Tez No: 725135
  2. Yazar: MUHTEREM MELİS CANTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK YAŞA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Shear wave elastografi, transvaginal ultrasonografi, manyetik rezonans görüntüleme, adenomyozis, fibroid, Shear wave elastography, transvaginal ultrasonography, magnetic resonance imaging, adenomyosis, fibroid
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Adenomyozis ile myom ayırıcı tanısında shear wave elastografi, transvaginal ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntülemenin sonuçlarını karşılaştırmak. Çalışmanın yapıldığı yer: İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekoloji ve Reproduktif Endokrinoloji ve İnfertilite Bilim Dalı. Yöntem ve Gereçler: Prospektif kohort çalışma. Ekim 2018-Ekim 2021 tarihleri arasında Jinekoloji ve İnfertilite polikliniğine, anormal uterin kanama, pelvik ağrı, infertilite şikayetleri ile başvuran, klinik değerlendirme sonucunda adenomyozis ve myom saptanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Tanıların konfirmasyonu kontrastlı pelvik manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile sağlandı. Toplam 65 hastadan 34 hasta adenomyozis tanısı alırken 31 hastada myom tanısı aldı. Tüm hastalar shear wave elastografi ile değerlendirilerek seçilen 3 ilgi alanlarından ortalama shear değerleri saptandı, bunlar arasında minimum ve maksimum ortalama shear değerleri kaydedildi. Adenomyozis ve myom gruplarının elastografi verileri karşılaştırıldı. Ayrıca tanıda manyetik rezonans inceleme ile transvaginal ultrasonografi uyumu araştırıldı. Bulgular: Her iki gruptaki hastaların tanımlayıcı özellikleri açısından gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi. Shear wave elastografide myom tanılı olguların minimum shear değeri ortalamaları, adenomyozis tanılı olgulardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı. (31.59 vs 25.04 ,p=0.047). Adenomyozis ve myom tanılı olguların maksimum shear değeri ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (50.81 vs. 48.16 p>0.05). Adenomyozis tanısında minimum shear değeri için ROC eğrisi çizilmiştir (AUC:0.66) Shear minimum için tespit edilen cut-off noktası>23.7'dir (Sensitivite %80.65, spesifisite %55.88). MR ile transvaginal ultrasonografi arasında anlamlı bir uyum saptandı (Kappa:0.96 CI 0.9-1.0). Transvaginal ultrasonografi nin sensitivitesi %100, spesifisitesi %96.8, pozitif prediktif değeri ise %97.1 olarak bulunmuştur. Sonuç: Adenomyozis ve myom hastaları karşılaştırıldığında shear wave elastografide minimum shear değeri istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklı bulunmuştur. Ancak maksimum shear değerleri her iki grupta fark göstermemiştir. Myom ve adenomyozis ayırıcı tanısında transvaginal ultrasonografi ile MR anlamlı bir uyum göstermektedir. Görüntüleme yöntemleri ve klinikte birbirleriyle karışan bu iki klinik durumun elastografi ile ayrımının net yapılabilmesi için ileride yapılacak yüksek hasta içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective : Our objective is to compare the value to transvaginal ultrasound, magnetic resonance imaging and shear wave elastography in terms of adenomyosis and uterine myoma differential diagnosis. Setting: Academic tertiary center Methods and Materials: In this prospective cohort study, the patients who applied to the Gynecology and Infertility Outpatient Clinic in Istanbul University Faculty of Medicine between October 2018 and October 2021 due to abnormal uterine bleeding, pelvic pain, infertility were evaluated. The patients who were diagnosed with adenomyosis and uterine myoma according to clinical evaluation were included and grouped. Clinical diagnosis were confirmed with contrast enhanced pelvic magnetic resonance imaging. No histopathological confirmation were included in this study. 34 patients were included in adenomyosis group and 31 patients were included in myoma group. All patients were evaluated with shear wave elastography; 3 regions of interest were selected for each elastographic evaluation. Average shear values were determined automatically; then, minimum and maximum mean shear values were recorded accordingly. Elastography values of both groups were compared in order to detect any statistically significant difference between 2 groups. In addition to elastography evaluation, the compatibility of transvaginal ultrasound and magnetic resonance were evaluated. Findings: No significant difference was detected between 2 groups in terms of descriptive characteristics of patient. The minimum mean shear value of the patients in fibroid grup was statistically significant and higher compared to the ones in adenomyosis group. (31.59 vs 25.04 ,p=0.047). No significant difference was seen between the maximum mean shear values ​​of the both groups. (50.81 vs. 48.16 p>0.05). The ROC curve was created for the minimum mean shear value in adenomyosis diagnosis. (AUC: 0.66) and the cut-off point was set as >23.7% (sensitivity 80.65%, specificity 55.88%) as minimum mean shear value in terms of adenomyosis diagnosis. A significant correlation was drawn between MRI and TVUS imaging (kappa:0.96 CI 0.9-1.0). The sensitivity and specifity of TVUS were determined as 100% and 96.8% and positive predictive value was determined as %97.1 for adenomyosis group. Conclusions: On the contrary of maximum mean shear values, the minimum mean shear values of adenomyosis and myoma group were statistically significant. In order to clearly discriminate these two pathologies with the use of shear wave elastography, future studies with higher number of participants should be established.