7-11 yaş grubu cimnastikçilerin olgunlaşma ile fiziksel uygunluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between maturation levels and physical fitness of gymnasts aged 7-11
- Tez No: 725226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN AKSEN CENGİZHAN, DOÇ. DR. MEHMET YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bio-gruplama, cimnastik, fiziksel uygunluk, olgunlaşma, Bio-banding, gymnastic, physical fitness, maturity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Temel hazırlık döneminde bulunan çocuk ve ergen sporcuların antrenman programlarının hazırlanmasında büyüme ve biyolojik olgunlaşma düzeylerinin dikkate alınması gerekmektedir. Aynı takvim yılında doğmuş bireyler arasında farklı biyolojik olgunlaşma düzeyleri gözlemlenebilmektedir. Bu sebeple aynı takvim yılında doğduğu halde biyolojik olgunluğu daha fazla gelişmiş olan kız ve erkek cimnastikçiler arasında erken olgunlaşması durumu ile fiziksel uygunlukları arasındaki ilişkinin incelenmesi spor başlama branşı olan cimnastik branşında, yetenek seçiminde ve sporcuların performans değerlendirmelerinde oldukça önemlidir. Bu araştırma, 7-11 yaş grubu cimnastikçilerin biyolojik olgunlaşmaları ile fiziksel uygunluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya yaş ortalaması 9.21±1.63 yıl olan 37 kız ve yaş ortalaması 9.64±1.44 yıl olan 17 erkek olmak üzere toplam 54 cimnastikçi gönüllü olarak katılmıştır. Sporcuların vücut kompozisyonları, zirve boy hızı yaşı ve Fitnessgram test bataryasından oluşan bazı fiziksel uygunluk parametreleri ile değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan erkek cimnastikçilerin zirve boy hızları ile mekik hareketi değerleri arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki olduğu tespit edilirken, kız cimnastikçilerin zirve boy hızları ile esneklik, gövde kaldırma kuvveti ve bükülü kol asılma performansları arasında pozitif yönde orta düzeyde, mekik hareketi değerleri arasında ise yüksek düzeyli pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada biyolojik olgunluk düzeyleri yüksek olan cimnastikçilerin fiziksel uygunluk düzeylerinin de yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Antrenörlerin planlama yaparken bireyin olgunlaşma düzeylerini dikkate almaları ve biyolojik olgunlaşmanın yetenek seçiminde bir değerlendirme yöntemi olarak kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Growth and biological maturation levels need to be taken into consideration when preparing the exercise programs of children and adolescents in the basic preparation period. Different biological maturation levels can be observed between individuals born on the same calendar year. Therefore, analyzing the overgrowth level and physical fitness of female and male gymnasts whose biological maturity is too developed despite being on the same calendar year is extremely important in the gymnastics branch which is the branch of starting sports, choosing talented individuals and evaluating the performances of the athletes. This study aims at analyzing the relationship between biological maturation and physical fitness levels of gymnasts aged 7-11. A total of 54 gymnasts volunteered in the study, 37 of whom were female with an average of 9.21±1.63 years and 17 of whom were male with an age average of 9.64±1.44 years. The athletes‟ anthropometric characteristics was evaluated with peak height speed and some physical fitness parameters consisting of the FitnessGram test battery. Positive-medium relationship was determined between peak height speed and sit-up movement values of male gymnasts, a positive-medium level relationship was found between the female gymnasts‟ peak height speed and flexibility, trunk lifting strength and bent arm suspension performances and a high-level, positive and significant relationship was found between sit-up movement values. It was concluded in the study that the level of physical fitness of gymnasts with high biological maturation levels was also high. Coaches need to take into consideration individual‟s maturation and growth levels while planning exercises for this ages, also, maturation skill selection evaluation can be suggested as a useable evaluation.