Sahîh-i Müslim'deki zühd hadislerinin değerlendirilmesi
The evaluation of ascetic ahadith in Sahih al Muslim
  1. Tez No: 725235
  2. Yazar: MUHAMMED BURAK İLHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zühd, Hadis, Sünnet, İsnad, Metin, Müslim, el-Câmiu's-Sahîh, Zuhd, Hadith, Sunnah, Isnad, Text, Muslim, al-Câmiu's-Sahîh
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, özellikle tasavvufî yaşam tarzında önemli bir yeri olan“zühd”konusunun Hz. Peygamber'in (s.a.s) hadisleri ve yaşamına dair yansımaları İmam Müslim'in el-Câmiu's-Sahîh adlı eseri kaynaklığında irdelenmektedir. Zira Allah Resûlü, (s.a.s) her haliyle müminler için en güzel örnektir. Çalışmamızda zühd kavramı, İmam Müslim'in hayatı ve Sahîh-i Müslim adlı eseri ele alındıktan sonra Kitâbu'z-Zühd bölümündeki hadislerin sened ve metin yönününden analizleri yapılmaktadır. Son zamanlarda en sahih hadisleri içerisinde barındırsa dahi güvenilir hadis kitapları eleştirilerin odağındadır. Bu doğrultuda Müslim'in Sahîh'ine aldığı zühd hadislerinin râvileri hakkındaki bilgilerin teyidi ve varsa ilave bilgilerin tespiti ile birlikte eserin güvenilirliği ortaya konulmaktadır. Bununla beraber hadislerin doğru bir şekilde anlaşılması için çeşitli hadis şerh kaynakları referans alınarak metin tahlilleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the subject of“asceticism”, which has an important place especially in the mystical lifestyle, is examined in Imam Muslim's book al-Camiu's-Sahih with regard to the hadiths of the Prophet (pbuh) and their reflections on his life. Because the Messenger of Allah (pbuh) is the best example for believers in every way. In our study, having discussed the concept of asceticism and Imam Muslim's life and his work Sahih Muslim, the hadiths in the Kitâbu'z-Zuhd section are analyzed in terms of their chains of narration (sanad) and text (matn). Recently, reliable hadith books have been at the center of criticism, even if they contain the most authentic hadiths. Therefore, the reliability of the work is revealed with the confirmation of the information about the narrators of the ascetic hadiths that Muslim took into his Sahih and the addition of further information, if there is any. However, in order to understand the hadiths correctly, text analyses were made with reference to various hadith commentary sources.