Su kullanımı ve su hakları bağlamında yürütülen iletişim kampanyaları: Kamu ve sivil toplum kuruluşları üzerine bir inceleme
Communication campaigns in the context of water use and water rights: A study on governmental and non-governmental organizations
- Tez No: 725240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE YENİÇERİ ALEMDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Su Hakkı, Su Vatandaşlığı, Çevre, İkna Edici İletişim, Kampanya, Water Rights, Water Citizenship, Environment, Persuasive Communication, Campaign
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Su kullanımı ve su hakları bağlamında yürütülen iletişim kampanyaları toplumun tamamını hedefleyen, iletişim ve ikna ile toplumsal farkındalık ve toplumsal davranış değişikliği hedefleyen kampanyalardır. Dünya'daki su kaynaklarının azalması ve artan nüfusla birlikte ortaya çıkan su talebi, su kaynaklarının sürdürülebilirliğini gündeme getirmiştir. Sanayi Devrimi ile ortaya çıkan atık su ise deniz ve akarsulara boşaltılarak su kirliliğine sebep olmuştur. Sanayi ile birlikte evsel atıkların da kirlettiği su kaynakları her geçen gün azalmaktadır. Bu nedenle hem Dünya'da hem de Türkiye'de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için çevreci kampanyalara giderek ağırlık verilmektedir. Kentlerde Su Yönetimi, Sıfır Atık Mavi ve Suyun Yolculuğu kampanyaları da bu kampanyalar arasında yer almaktadır. Bu tez çalışması ile farklı kurumların su kullanımı konusunda yürüttükleri kampanyaların mesajları arasındaki farklılıklar ve benzerlikler analiz edilmiş, ardından hedef kitlenin bu mesajları nasıl algıladıkları saptanmaya çalışılmıştır. İki basamakta gerçekleştiren araştırma sürecinde nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Kampanya mesajlarının algılanması eğitim durumuna göre değişkenlik gösterip göstermediği araştırılmıştır. İkna edici iletişim çerçevesinde yürütülen araştırmada; bir bakanlık, bir belediye ve bir sivil toplum kuruluşu (STK) kampanyası incelenmiştir. Kampanyaların nasıl algılandığını tespit etmek için de aşırı ve aykırı durum örneklemesiyle oluşturulan araştırma grubunda, İzmir'in Çeşme, Güzelbahçe, Bayındır ve Kiraz ilçelerinde ikamet eden birer kadın ve birer erkek olmak üzere toplamda 8 kişi ile görüşme yapılmıştır. Kampanya mesajları ve yapılan görüşmeler içerik analiziyle incelenmiştir. Araştırma sonucunda kampanyaların kullandıkları temaların ve iletişim stratejilerinin yetersiz olduğuna ve hedef kitlenin incelenen kampanyalara yönelik farkındalıklarının oluşmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Yapılan görüşmelerden elde edilen sonuca göre katılımcıların kuraklık temasına yönelik mesajları daha ikna edici bulduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication campaigns conducted in the context of water use and water rights are campaigns that target the whole of society, with communication and persuasion, and social awareness and social behavior change. The decrease in water resources in the world and the demand for water with the increasing population have brought the sustainability of water resources to the agenda. The waste water that emerged with the Industrial Revolution was discharged into the sea and streams, causing water pollution. Along with industry, the water resources polluted in domestic wastes are decreasing day by day. For this reason, environmental campaigns are increasingly being given importance to ensure the sustainability of water resources both in the world and in Turkey. Water Management in Cities, Zero Waste Blue and Water's Journey campaigns are among these campaigns. With this thesis, the differences and similarities between the messages of the campaigns of different organizations on the same subject were analyzed, and then it was tried to determine how the target audience perceived these messages. Qualitative research method was used in the research process, which was carried out in two steps. It has been investigated whether the perception of the campaign messages varies according to the education level. In the research conducted within the framework of persuasive communication; a ministry, a municipality and a non-governmental organization (NGO) campaign were examined. In order to determine how the campaigns are perceived, a total of 8 people, one woman and one man, residing in Çeşme, Güzelbahçe, Bayındır and Kiraz districts of İzmir, were interviewed in the research group, which was formed by extreme and contrary case sampling. Campaign messages and interviews were analyzed by content analysis. As a result of the research, it was found that the themes and communication strategies used by the campaigns were insufficient and the target audience did not have awareness of the campaigns examined. According to the results obtained from the interviews, it was determined that the participants found the messages on the theme of drought more convincing.