Eş şiddetine uğrayan kadınların çocukluk çağı travmaları, baş etme tutumları ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between childhood traumas, coping styles andlevels resilience of women exposed to spousal violence
- Tez No: 725241
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAMER AKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, kadına yönelik şiddet, çocukluk çağı travmaları, baş etme, psikolojik dayanıklılık, Violence, violence against woman, childhood traumas, coping, resilience
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada; eş şiddetine uğrayan kadınların çocukluk çağı travmaları, baş etme tutumları ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Beyoğlu Sosyal Hizmet Merkezi'ne eş şiddetine uğradığını belirten 103 kadın birey oluşturmaktadır. Çalışmada Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği, Connor-Davidson Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve araştırmacının hazırladığı Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Normallik varsayımı sonucunda elde edilen değerlere göre örneklemden elde edilen veriler normal dağılım varsayımını karşıladığında Bağımsız Gruplar t-testi, karşılanmadığı durumlardaysa non-parametrik testlerden Kruskal Wallis testi ve Mann Whitney U testi analizleri uygulanmıştır. Veriler değerlendirilirken değişkenler arasındaki istatistiksel açıdan anlamlılık ilişkisini analiz edebilmek için Pearson Çarpım Moment Korelasyon analizi; bağımlı değişkenin yordanma düzeyini saptamak adına ise çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, eğitim düzeyi ve maruz kalınan şiddet türünün çocukluk çağı travmaları ve baş etme tutumları puanları ile aralarında anlamlı bir farklılık olduğu; çocukluk çağında yaşanan ihmal ve istismarın baş etme tutumları puanlarıyla aralarında anlamlı bir farklılık bulunduğu ve Connor-Davidson Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ölçek puanlarının yordanma seviyesini saptayabilmek için yapılan çoklu regresyon analizi sonucunda Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği ve Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği puanlarının Connor-Davidson Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği'nin puanları ile orta düzeyde, anlamlı bir ilişki gösterdiği saptanmıştır. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken puanlarındaki toplam varyansı orta düzeyde açıkladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of in this study is to examine the relationship between childhood traumas, coping attitudes and psychological resilience levels of women who have been subjected to spousal violence. The sample of the study consists of 103 female individuals who stated that they were subjected to spousal violence at Beyoğlu Social Service Center. Personal Information Form, Childhood Trauma Questionnaire, Coping Orientation to Problems Experienced Inventory (COPE-R) and Connor–Davidson Resilience Scale were used in the study. Pearson Product Moment Correlation analysis to evaluate whether there is a statistically significant relationship between the variables; Multiple regression analysis was applied to determine the predictive level of the outcome variable. According to the results of the research, there is a significant difference between the level of education and the type of violence experienced and the scores of childhood traumas and coping attitudes; Connor-Davidson Resilience Scale scores of Coping Orientation to Problems Experienced Inventory and Childhood Trauma Scale scores as a result of multiple regression analysis performed to determine the predictive level of Connor-Davidson Resilience Scale scores and that there is a significant difference between childhood neglect and abuse and coping attitudes scores were found that there was a moderate and significant relationship. It is seen that the predictors explain the total variance in the outcome variable scores at a moderate level.