Piyade Albay Mehmet Şefik Aker (1877-1964)
  1. Tez No: 725291
  2. Yazar: SÜLEYMAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BEYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale Savaşı, 27. Alay, 19. Tümen, Galiçya, Millî Mücadele, 57. Tümen, Kuvayı Milliye, Efeler, Aydın, İstiklal Harbi, Batı Cephesi, Çanakkale War, 27th Regiment, 19th Division, Galicia, National Struggle, 57th Division, National Forces, Efeler, Aydın, War of Independence, Western Front
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Piyade Albay Mehmet Şefik Aker'in hayatı, askeri başarılarla geçmiştir. Kensi Osmanlı Devleti'nin önemli askeri okullarından biri olan Mektebi Harbiye'den teğmen olarak mezun olmuştur. Şefik Bey; Osmanlı-Yunan Harbi (1897), Osmanlı-İtalya arasındaki savaşa (1911-1912) ve Balkan Savaşlarına katılmıştır. Çanakkale Cephesinde 27. Alay Komutanı olarak görev yapmıştır. Arıburnu- Conkbayırı-Kanlısırt bölgelerinde büyük kahramanlıklar göstermiş, çeşitli madalya ve nişanlar almıştır. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Rusya'ya karşı savaşılan Galiçya Cephesinde zor duruma düşerek Almanya'nın yardımını istemiştir. Bunun üzerine 15. Kolorduya bağlı 19. Tümen Komutanı Şefik Bey, Galiçya Cephesinde Rusların ilerleyişini durdurmuştur. Gösterdiği başarıdan dolayı albay rütbesine yükseltilmiştir. Nişan ve madalya ile ödüllendirilmiştir. Mondros Mütarekesi ile Osmanlı Devleti toprakları, açık bir işgal planına dönüştürülmüştü. Şefik Bey, 57. Tümen Komutanlığında Ege Bölgesinde faaliyetlerde bulunmuş ve Kuvayı Milliye teşkilatının kurulması fikrini ortaya koymuştur. Şefik Bey; Demirci Mehmet Efe ve Yörük Ali Efe'yi Millî Mücadeleye katmak için büyük çaba göstermiştir. Denizli Olaylarının önüne geçemediği için eleştirilmiş, görevine son verilmiştir. Konya'da düzenli orduya karşı çıkan Delibaş Mehmet isyanını bastırmış ve Demirci Efe'nin düzenli orduya dahil edilme çabalarında önemli rol oynamıştır. Millî Mücadele döneminde Şefik Bey'e Ege Bölgesindeki faaliyetleri, Demirci Mehmet Efe ile olan ilişkisi ve faaliyetlerinden dolayı TBMM'de ciddi suçlamalar yöneltilmiştir. Batı Cephesi Komutanlığına bağlı Dinar-Menderes Havalisi Komutanlığını yürütmüştür. Burada Aslıhanlar ve Dumlupınar Muharebelerine katılarak düşmana baskınlar yapmış ve düşmanın ilerleyişini durdurmuştur. 1939 ve 1943 Milletvekili seçimlerinde siyasete girme istediğini görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The life of Infantry Colonel Mehmet Şefik Aker passed with military successes and graduated as a lieutenant from Mektebi Harbiye, one of the important military schools of the Ottoman Empire. Sefik Bey participated in the Ottoman-Greek War (1897), the war between the Ottomans and Italy (1911-1912) and the Balkan Wars. He served as the Commander of the 27th Regiment at the Çanakkale front. He showed great heroism in Arıburnu-Conkbayırı -Kanlısirt regions and received various medals. With the Austrian-Hungarian Empire and the Russian state in a difficult situation in the Galician Front, the German State asked for help. Upon this, Sefik Bey, the commander of the 19th Division of the 15th Corps, was promoted to the rank of colonel due to his success in stopping the advance of the Russians in the Galicia Front and was awarded with medals. With the Armistice of Mudros, the Ottoman state turned its territory into an open invasion plan. Sefik Bey carried out activities in the Aegean region under the 57th Division command. Two masters, Demirci Mehmet Efe and Yörük Ali Efe, who put forward the idea of establishing the National Forces Organization, made great efforts to join the National Struggle. He was dismissed because of the criticism he recieved due to Sefik Bey not being able to prevent the events at sea. Sefik Bey suppressed the Delibaş Mehmet rebellion against the regular army in Konya, and later the efforts of Demirci Efe to join the regular army and his talent to persuade played an important role. During the National Struggle period, serious accusations were brought against Sefik Bey by the Turkish Grand National Assembly due to his relationship with Demirci Mehmet Efe and his activities while in the Aegean Region. He carried out the command of Dinar-Menderes Airport under the Western Front Command, where he participated in the battles of Aslıhanlar and Dumlupınar and stopped the progression by raiding the enemy. In the 1939 and 1943 parliamentary elections, we see that he wanted to enter politics.