Digital diplomacy in Turkey: Past practices, present conduct, future potentials
Türkiye'de dijital diplomasi: Geçmiş uygulamalar, mevcut faaliyetler, gelecek potansiyeli
  1. Tez No: 725383
  2. Yazar: SEVGÜL AKBUZ EZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN SAKA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: digital diplomacy, Twitter diplomacy, public diplomacy, social platforms, Turkish digital diplomacy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu tezin temel amacı, Türkiye'de dijital platformlarda yürütülen, yeni diplomasi faaliyetlerini incelemektir. Dijitalleşmenin bir sonucu olarak, sosyal medya dünya çapında, diplomasi bağlamında çekici fırsatlar sunmaktadır. Bu bağlamda, bu tez, Twitter paylaşımlarının analizine dayalı olarak, Türk devletinin dijital diplomasi faaliyetlerine değinerek, özellikle 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra görülen dijital diplomasi uygulamalarına odaklanmaktadır. Özetle, yeni bir diplomasi türü olarak dijital diplomasi, kavramsal tanımlara ve kamu diplomasisi ve dijital diplomasi gibi farklı diplomasi türlerinin uygulanmasına ilişkin görüşlere bakarak çeşitli perspektiflerden incelemektedir. Ulusal bağlamda ise, bu çalışma, Türkiye'de tarihsel bir perspektiften dijital diplomasinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını ve Twitter diplomasisine doğru gelişimini anlamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, Twitter üzerinden Türkiye'de diplomasinin nasıl gerçekleştirildiğini anlamak için analiz aşamasının yöntem ve teknikleri, çerçeve analizi bölümünde detaylı bir biçimde paylaşılmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de dijital diplomasinin önde gelen aktörleri olan beş hesaptan yapılan Twitter paylaşımları 2016, 2017 ve 2018 yıllarının 15 Temmuz - 10 Ağustos tarihlerine karşılık gelen dönemler için Çerçeve Analizi yöntemi kullanılarak ayrı ayrı analiz edilmektedir. Son olarak, araştırmanın son kısmı, veri analizinden elde edilen bulguların yorumlanmasına ve tartışılmasına ayrılmaktadır. Araştırmanın bu bölümü, dijital diplomasi alanındaki hakim devlet söylemlerine ilişkin olarak, Türk devletinin darbe girişiminden bu yana dijital diplomasiyi nasıl uyguladığını incelemeyi amaçlamaktadır. Daha spesifik olarak, tezin bu bölümünde, Çerçeve Analizi' nden elde edilen öne çıkan temalar değerlendirilmekte ve Türk dijital diplomasisindeki devlet söylemlerinin, Popülizm ile örtüşen özelliklere sahip olduğu ortaya koyulmaktadır. Çalışmanın temel bulguları, ortaya koyulan temalar ve Popülizm kavramları arasındaki paralelliği vurgulayarak,Popülizmin birkaç temel nosyonuyla ilgili olarak çalışmanın analiz bölümünden elde edilen ana temaların tartışmaya değer olduğunu ortaya koymaktadır. Bu anlamda, araştırmanın sonuçları uyarınca 2016 darbe girişimi sonrasında, Popülizmin Türkiye'deki dijital diplomasiye yansımalarını araştırmak kritik önem taşımaktadır. Türkiye dijital diplomasisinde yer alan beş adet devlet kurumunun Twitter hesabından yapılan paylaşımların analizine dayanarak elde edilen bulgular aşağıdaki şekilde özetlenebilir: Twitter paylaşımlarının analizi ile belirlenen temalar, Popülizmin temel unsurları ışığında yorumlandığında, bu temaların esas olarak 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden doğan veya güçlenen devlet söylemleriyle sıkı bir şekilde bağlantılı olduğu görülmektedir. Bu anlamda, bu tez, 'demokrasi', 'milli irade', 'birlik ve beraberlik', 'güç ve kahramanlık' gibi çeşitli kavramlara ilişkin temel temalar ile Popülizm arasındaki bağlantıyı açıklamaya çalışmaktadır. Genel anlamda, bu tezin, 2016 darbe girişimi sonrasında ortaya çıkan baskın temalara ve özellikle Türkiye' nin dijital diplomasi devlet söylemlerine odaklanarak, Türkiye'de dijital diplomasiyi çeşitli açılardan keşfeden ilk araştırma olduğu düşünülmektedir. Bu tezin bir diğer önemli katkısı, 15 Temmuz - 10 Ağustos 2016 ve 15 Temmuz - 10 Ağustos 2020 tarihleri arasında,dijital diplomasinin yürütülmesine katkı sağlayan çeşitli devlet kurumları tarafından Twitter üzerinden verilen mesajları geniş bir süre içinde analiz ederek dijital diplomasinin Türkiye'deki uygulamalarının kapsamlı bir analizini sağlaması olarak görülebilir.
Özet (Çeviri)
The primary goal of this study was to look into new diplomatic activities carried out on the digital platforms in Turkey. As a result of digitalisation, social media has presented appealing opportunities for diplomacy worldwide, so this dissertation focused on digital diplomacy conduct specifically after the July 15, 2016 coup attempt by addressing digital diplomacy activities of Turkish statecraft based on the analysis of Twitter posts. In a nutshell, digital diplomacy as a new type of diplomacy was examined from several angles with regard to views on conceptual definitions, implementation of different diplomacy types such as public and digital diplomacy. Then, at the national level, this study aimed to provide a comprehensive understanding of digital diplomacy in Turkey from a historical perspective and its development into diplomacy through Twitter. Afterwards, to understand how diplomacy is performed in Turkey on Twitter, the analysis phase's methods and techniques were used in the analysis phase since the analysis part was analysed thoroughly. Based on the Framework Analysis methodology implemented in this study, the Twitter posts from five accounts, the holders of which act as the leading actors exercising digital diplomacy in Turkey, were analysed for the periods corresponding to July 15 to August 10 in 2016, 2017 and 2018. Finally, the last part of the research was dedicated to interpreting and discussing the findings acquired from the analysis of the data. This part of the research aimed to investigate how the Turkish state has exercised digital diplomacy since the coup attempt concerning newly emerging state discourses. More specifically, in this part of the dissertation, prominent themes obtained from Framework Analysis were evaluated and revealed that Turkish state narratives have overlapping features with Populism. The study's primary findings revealed that it's worth discussing the major themes with regard to several key notions of Populism by emphasising the parallelism between these themes and Populism concepts. It is critical to investigate Populism's reflections on digital diplomacy in Turkey in the aftermath of the coup attempt in 2016. The findings can be summarised as follows concerning the results obtained from the Twitter accounts of five government agencies that practise Turkish digital diplomacy. When the dominant themes identified through the analysis of Twitter posts were interpreted in light of core elements of Populism, these features were thought to be firmly linked to the Turkish state discourses that mainly arose from or were reinforced by the July 15, 2016 coup attempt. In that sense, this dissertation attempted to explain the connection between the key themes and Populism concerning several concepts such as democracy, national will, unity and solidarity, power and heroism. In general terms, this dissertation is thought to be the first to explore digital diplomacy in Turkey from various angles, with a central focus on dominant themes that emerged in the process after the July 15 coup attempt, with a specific focus on the Turkish state discourses in digital diplomacy. Another significant contribution of the study is to provide a thorough examination of digital diplomacy conduct in Turkey by analysing the messages through Twitter delivered by various government bodies, which exercise digital diplomacy, within a wide period of time, from July 15- August 10, 2016, to July 15- August 10, 2020.