Polikistik over sendromlu hastalarda clusterin seviyesi ve metabolik sendromla ilişkisinin belirlenmesi
Clusterin level in patients with polycystic over syndrome and determination of its relationship with metabolic syndrome
  1. Tez No: 725401
  2. Yazar: RABİA BETÜL ASAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU DİNÇGEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: apolipoprotein j, clusterin, insülin direnci, metabolik sendrom, polikistik over sendromu, apolipoprotein j, clusterin, insulin resistance, metabolic syndrome, polycystic ovary syndrome
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız;18-45 yaş arası sağlıklı, polikistik over sendromu ve metabolik sendrom tanılı hastalarda, metabolik bozukluklarda rol alan bir protein olan Clusterin“apolipoprotein J”seviyelerini belirlemektir. Materyal ve Method : Çalışma prospektif paralel kontrollü klinik çalışma olarak 08.04.2021 ve 10.11.2021 tarihleri arasında S.B.Ü. Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği jinekoloji polikliniklerine başvuran ve 2003'te yeniden düzenlenen Rotterdam kriterlerine göre polikistik over sendromu tanısı koyulan 18-45 yaş arası 118 hasta ve 62 sağlıklı kadın dahil edildi. Polikistik over sendromu olan hastalar kendi içerisinde metabolik sendromlu olan, olmayan, hiperandrojenizm olan, olmayan ve fenotip A, B, C, D olarak sınıflandırıldı. Metabolik sendromlu hastalar; serum trigliserid >150 mg / dL, bel çevresi 88 cm veya daha fazla olan abdominal obezite, HDL kolesterol 50 mg / dL veya daha düşük, Açlık kan şekeri >100 mg / dL ve kan basıncı > 130/85 krtiterlerinden en az 3'üne sahip olanlardan seçildi. Bu hastalarda rutin tetkikler ve Human Clusterin için kan alındı. Ultrasonografi ile rutin jinekolojik muayene uygulandı. Hastaların yaş, gravida, parite, medeni durum gibi demografik bilgileri; boyu, kilosu, bel çevresi gibi fiziksel özellikleri; oral kontraseptif ve insülin duyarlaştırıcı ajan kullanımı ve ek medikal hastalık öyküleri; hirsutism ve oligomenore gibi bulguların varlığı; lipid profili (total kolesterol, HDL, LDL, trigliserid), hormon profili (FSH, LH, E2, total testosterone, DHEAS), açlık kan şekeri, hbAlc, açlık insülin, HOMA-IR, CRP ve ultrasonografi bulguları kaydedildi. Kan örnekleri en az 12 saat açlık sonrası jelli tüpe(biyokimya tüpü) alındı. Clusterin seviyeleri ile ölçülerek gruplar arası gösterdiği değişim değerlendirildi. Bulgular: Polikistik over sendromu ve kontrol gruplarının demografik ve klinik özellikleri değerlendirildiğinde gravida, parite, abortus ve medeni durum; bel çevresi ve VKİ polikistik over sendromunda kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı. Metabolik sendrom sıklığı da polikistik over sendromunda istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,002). İnsülin, HOMA-IR ve DHEAS seviyeleri polikistik over sendromu olgularında istatistiksel anlamlı olarak yüksek iken, HDL daha düşüktü. Clusterin seviyeleri ise polikistik over sendromu grubunda kontrol grubuna oranla istatistiksel anlamlı olarak yüksek saptandı(p=0,001). Bel çevresi, VKİ, obezite sıklığı, insülin direnci varlığı ve oral antidiyabetik kullanımı metabolik sendromu olan hastalarda olmayan gruba oranla istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti. Metabolik sendromu olan polikistik over sendromu hastalarında insülin, HbA1c ve HOMA-IR daha yüksek saptandı. Clusterin seviyeleri metabolik sendromu olan ve olmayan polikistik over sendromu hastalarında değerlendirildiğinde; metabolik sendromu olanlarda istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edildi(p=0,033). Polikistik over sendromu fenotipleri arasında clusterin seviyeleri değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi. Clusterin seviyeleri, insülin ve HOMA-IR ile pozitif yönde korele izlendi. Sonuç: Çalışmamızda PKOS'ta görülebilen metabolik sendrom ve insülin direnci gibi faktörlerin tespitinde clusterin (apolipoprotein J) biyomarkerının; PKOS ve metabolik sendromu öngörmede inflamatuar bir belirteç olarak kullanılabileceğini saptadık. Tüm bu bulguların ışığında PKOS'lu hastalarda metabolik sendrom veya komponentlerinin varlığı, yönetimde önemlidir. Bu nedenle PKOS tanısıyla takip edilen hastaların metabolik sendrom açısından izlenmesi gerektiğini vurgulamak isteriz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aim to determine the levels of clusterin“ apolipoprotein j ”involved between 18-45 healthy and inpatients with polycystic ovary syndrome and metabolic syndrome. Material ve Method : The study was conducted between 08.04.2021 and 10.11.2021 as a prospective parallel controlled clinical study at S.B.Ü. 118 patients aged 18-45 years and 62 healthy women who applied to Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic gynaecology outpatient clinics were diagnosed with polycystic ovary syndrome according to the Rotterdam criteria revised in 2003 were included. Patients with polycystic ovary syndrome were classified as with or without metabolic syndrome, with or without hyperandrogenismand phenotypes A, B, C, D. Patients with metabolic syndrome were identified among those with at least three of the following characteristics: serum triglyceride > 150 mg/dL, waist circumference 88 cm or more, abdominal obesity, HDL cholesterol 50 mg/dL or less, fasting blood glucose > 100 mg/dL, and blood pressure > 130/85. Blood was drawn from patients for routine examinations and Human Clusterin, and the patients underwent routine gynaecological examination with ultrasonography. Demographic information of patients such as age, gravida, parity, marital status; physical characteristics such as height, weight, waist circumference; use of oral contraceptives and insulin-sensitizing agents, and a history of other medical illness; the presence of signs such as hirsutism and oligomenorrhea; Lipid profile (total cholesterol, HDL, LDL, triglyceride), hormone profile (FSH, LH, E2, total testosterone, DHEAS), fasting blood glucose, HbA1c, fasting insulin, HOMA-IR, CRP and ultrasonography findings were evaluated. Blood samples were taken into a biochemistry tube (serum separating tube) after at least 12 hours of fasting. The change between groups was evaluated by measuring clusterin levels. Results: When the demographic and clinical features of the polycystic ovary syndrome and control groups were evaluated according to gravida, parity, abortion and marital status; waist circumference and BMI were statistically significantly higher in polycystic ovary syndrome compared to the control group. The frequency of metabolic syndrome was also statistically significantly higher in polycystic ovary syndrome (p=0.002). While insulin, HOMA-IR and DHEAS levels were relatively high in cases administered over polycystic, HDL levels were low. Clusterin levels were statistically significant in the polycystic ovarian syndrome group compared to the control group (p=0.001). Waist circumference, BMI, obesity prevalence, presence of insulin resistance and oral antidiabetic use were found to be statistically significantly higher in patients with metabolic syndrome than in patients without metabolic syndrome. Insulin, HbA1c and HOMA-IR values were found to be higher in the polycystic patient with metabolic syndrome. When clusterin levels evaluated in polycystic ovarian syndrome patients with and without metabolic syndrome; It was statistically significantly higher in those with metabolic syndrome (p=0.033). When the clusterin level compare among the phenotypes of polycystic ovary syndrome, the difference between them was statistically insignificant. Clusterin levels were positively correlate with insulin and HOMA-IR. Conclusion: In our study, we found that Clusterin (apolipoprotein J) biomarker level will use as an inflammatory marker for predicting PKOS and metabolic syndrome and detecting factors such as metabolic syndrome and insulin resistance that can be in PKOS. In the light of all these findings, it was seen that the presence of metabolic syndrome or its components is important in the management of PKOS. Therefore, we would like to emphasize that patient's follow up with the diagnosis of PKOS should be followed up in terms of metabolic syndrome.