Acil tıp uzman ve asistanlarının toraks bilgisayarlı tomografisinde COVİD-19 pnömonisi bulgularını değerlendirme becerisi
The skill of emergency medicine specialists and assistants to assess the findings of COVID-19 pneumonia in thoracic computer tomography
- Tez No: 725442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA CİMİLLİ ÖZTÜRK, DR. BURCU AZAPOĞLU KAYMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Toraks Bilgisayarlı Tomografi, Acil Servis Hekimleri, COVID-19, Thorax Computed Tomography, Emergency Physicians
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
AMAÇ: SBÜ Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tek merkezli ve prospektif olarak yürütülen çalışmamızın birincil amacı farklı kıdemlerden Acil Tıp hekimlerinin COVID-19 pnömonisi Toraks BT bulgularını tanıma becerisini ölçmektir. Ayrıca kıdemli bir radyoloji asistanının deneyimli radyoloji uzmanı ile uyumu da karşılaştırılmıştır. GEREÇ YÖNTEM: Çalışmamıza gönüllü olanlardan kurayla seçilen Acil Tıp Uzmanı (ATU), kıdemli ve kıdemsiz Acil Tıp Asistanı (ATA) dahil edildi. Radyoloji kliniği tarafından kullanılan Kuzey Amerika Radyoloji Derneği'nin kılavuzluğunda COVID-19 pnömonisi bulgularının sınıflaması katılımcılara 2 saatlik bir eğitimle anlatıldı, sınıflamadaki bulgular örneklerle gösterildi. Toraks BT konusunda deneyimli bir Radyoloji Uzmanı tarafından kılavuz önerilerine uygun olarak COVID-19 tanısı için tipik, belirsiz, atipik ve negatif olarak yorumlanan 25'er adet BT'den oluşan tomografi setleri oluşturuldu. Çalışmaya dahil edilen bu tomografilerin ait olduğu hastaların kimlik bilgileri, raporları ve tanıları kapatılarak PACS üzerinden katılımcılara gösterildi. Tomografilerin COVID-19 açısından değerlendirilen katılımcılar tomografi bulgularını hazırlanan formlara not ettiler. BULGULAR: Çalışmamızda katılımcıların COVID-19 pnömonisi sınıflamasındaki Kappa uyum analizlerini incelediğimizde, ATU 0.92, kıdemli ATA 0.82, kıdemsiz ATA 0.80, radyoloji asistanı 0.86 oranlarında uyumlu değerlendirmiş olup mükemmel bir uyum (κ değeri > 0,75) izlenmiştir. COVID-19 pnömonisi Toraks BT bulguları tek tek değerlendirildiğinde 'Tipik' BT bulgularını değerlendirmedeki duyarlılık, özgüllükleri sırasıyla incelediğimizde ATU %100-%100, kıdemli ATA %100-%98, kıdemsiz ATA %100-%98 ve kıdemli radyoloji asistanı %96-%96 olarak saptandı. 'Belirsiz' BT bulgularını değerlendirmedeki duyarlılık, özgüllükleri sırasıyla incelediğimizde ATU %92-%97, kıdemli ATA %80-%93, kıdemsiz ATA %68-%94 ve kıdemli radyoloji asistanı %88-%98 olarak saptandı. 'Atipik' BT bulgularını değerlendirmedeki duyarlılık, özgüllükleri sırasıyla incelediğimizde ATU %84-%100, kıdemli ATA %76-%94, kıdemsiz ATA %72-%92 ve kıdemli radyoloji asistanı %76- %98 olarak saptandı.'Negatif' BT bulgularını değerlendirmedeki duyarlılık, özgüllükleri sırasıyla incelediğimizde ATU %84-%100, kıdemli ATA %96-%97, kıdemsiz ATA %100-%96 ve kıdemli radyoloji asistanı %100-%93 olarak saptandı. Tipik' bulguları tanımadaki uyum oranının diğer bulgulara göre yüksek olmasının, 'Tipik' bulguların net bir şekilde tanımlanmasından dolayı daha anlaşılır olması, daha sık görülmesi, pandemi öncesi sık karşılaşılmayan spesifik bulguların olmasına bağlı olduğunu düşünüyoruz. SONUÇ: Çalışmamızın sonuçlarına göre, farklı kıdemlerde olan Acil Tıp hekimlerinin Toraks BT'de COVID-19 pnömonisi bulgularını deneyimli radyoloji uzmanı ile yüksek oranda uyumlu olarak değerlendirebildiklerini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
AİM: The aim of the current study is to measure the ability of emergency medicine physicians to recognize the findings of COVID-19 pneumonia Thorax computed tomography (CT). The current work; this is a single-center, prospective, descriptive study conducted in the emergency service of Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital. MATERIALS AND METHODS: Emergency Medicine Specialist (EMS), senior and junior Emergency Medicine Assistants (EMA) selected by lot among volunteers were included in our study. Under the guidance of the North American Radiology Society, which is used by the radiology clinic, the classification of COVID- 19 pneumonia findings was explained to the participants with a 2-hour training, and the findings in the classification were shown with examples. Tomography sets consisting of 25 CT scans which were interpreted as typical, indeterminate, atypical and negative for the diagnosis of COVID-19 were created by a Radiology Specialist experienced in Thorax CT in accordance with the guidelines. Tomographs were shown to the participants via PACS where participants were blind to any patient related information (identity information, reports and diagnoses). The participants, who evaluated the tomographs for COVID-19, noted the tomography findings on the prepared forms. RESULTS: In our study, when we examined the Kappa agreement analyzes of the participants in the COVID-19 pneumonia classification, EMS 0.92, senior EMA 0.82, junior EMA 0.80, radiology assistant 0.86 rates, and a perfect agreement (κ value > 0.75) was observed. When COVID-19 pneumonia Thorax CT findings are evaluated one by one the sensitivity and specificity in evaluating 'Typical' CT findings, were found to be EMS 100%-100%, senior EMA 100%-98%, junior EMA 100%-98%, and senior radiology assistant 96%- 96% respectively. When we analyzed the sensitivity and specificity in evaluating ' Indeterminate ' CT findings, we found EMS 92%-97%, senior EMA 80%-93%, junior EMA 68%-94%, and senior radiology assistant 88%-98%. When we analyzed the sensitivity and specificity in the evaluation of 'Atypical' CT findings, we found EMS 84%-100%, senior EMA 76%-94%, junior EMA 72%-92%, and senior radiology assistant 76%-98%. When we analyzed the sensitivity and specificity in evaluating the 'negative' CT findings, we found EMS 84%-100%, senior EMA 96%-97%, junior EMA 100%-96%, and senior radiology assistant 100%-93%. We think that the high rate of agreement in recognizing 'Typical' findings compared to other findings is due to the fact that 'Typical' findings are more understandable due to their clear definition, they are seen more frequently, and there are specific findings that were not frequently encountered before the pandemic. CONCLUSION: As a result, emergency medicine physicians can evaluate the findings of COVID-19 pneumonia in Thorax CT in high agreement with an experienced radiologist.