Bilim müzelerinde bilim kadınlarının temsilinin önemi
The significance of the representation of science women in science museums
  1. Tez No: 725465
  2. Yazar: KEMAL DAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ ÖZER ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze, Bilim Müzesi, Marie Curie, Marie Curie Müzesi, Florence Nightingale, Florence Nightingale Müzesi, Bilim Kadınları, Museum, Science Museum, Marie Curie, Marie Curie Museum, Florence Nightingale, Florence Nightingale Museum, Female Scientists
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müze Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Müzecilik tarihsel ve kültürel mirasın sonraki nesillere aktarılmasında büyük bir rol oynayan en önemli kültür kurumlarından birisi olarak öne çıkmaktadır. Ancak aktarılan bu kültürel mirasın tarihi olduğu gibi temsil etmesi gerekmektedir. Bu durum ise müze içindeki temsillerin etkili yapılması ile mümkündür. Bu bağlamda bilimin oluşmasında, keşiflerin şekillenmesinde erkekler kadar bilim kadınlarının önemli rollerinin olduğu da gözlemlenmiştir. Bu bağlamda, bu araştırmada bilim kadınlarına mercek tutularak bilim müzelerindeki bilim kadınlarının temsili araştırılmış, bilim kadınları adına yapılan müzeler araştırılmıştır. Ayrıca araştırmada Marie Curie adına açılan Fransa ve Polonya'daki iki müze ve Florence Nightingale adına Londra'da açılmış bir müze incelenmiştir. Araştırma sonucunda, bilim kadınlarının bilim müzelerindeki temsilinin beklentilerin altında kaldığı tespit edilmiştir. Bilim kadınlarının bilim müzelerinde daha az temsil edilmesinde ise eril yaklaşımların etkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Museology stands out as one of the most important cultural institutions that play a major role in transferring the historical and cultural heritage to the next generations; however, the transferred cultural heritage should represent history as it is. This situation is only possible if the representations in the museum are made effective enough. In this context, it has been observed that women scientists play an important role as much as men in the formation of science and the shaping of discoveries. Concordantly, the representation of women in science museums and museums built on behalf of them are investigated in this study by focusing basically on female scientists. In addition, two museums in France and Poland opened in the name of Marie Curie and one museum opened in London in the name of Florence Nightingale are examined in this study. As a result of the research, it is determined that the representation of women science museums was below expectations. On the other hand, it is seen that masculine approaches are effective in the dim representation of female scientists in science museums.