Faslı çağdaş düşünür Taha Abdurrahman'ın fıkıh ve fıkıh usûlünün yenilenmesi hakkındaki görüşleri
The views of contemporary moroccan thinker Taha Abdurrahman on renewal of fiqh and usul al-fiqh
  1. Tez No: 725479
  2. Yazar: ZAKARİA BOUBEKRI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI YUNUS APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Taha Abdurrahman, Fıkıh Usûlünün Yenilenmesi, Makâsıd-ı Şeria, Ahlâk, İ'timânî ve İ'timârî Fıkıh, Taha Abderrahmane, Renewing Islamic Legal Theory, Objectives of the Sharia, Ethics, Trusteeship/Ethicist and Imperative/Rigid jurisprudence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tezde Faslı düşünür ve ahlak felsefecisi olan Taha Abdurrahman'ın fıkıh ve fıkıh usûlüne dair ortaya koyduğu yeni bakışının ne olduğu ve onun bu konudaki görüşleri tespit edilip değerlendirilmiştir. Bu çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi ve amacı, yöntemi, sınırı ve araştırmanın kaynakları verilmiştir. Birinci bölümde Taha Abdurrahman'ın, amacı insanın salahı olan bir ahlâk ilmi olarak makâsıd ilminin yenilenmesi çağrısında bulunduğu çıkış noktası izah edilerek, ahlâk ilmi ile usûl-ı fıkıh arasındaki birbirine girme/tedâhülü ele alınmaktadır. İkinci bölümde Taha Abdurrahman'ın fıkıh ile alakalı olan i'timânî bakışına odaklanılarak fıkhın ahlâkî yönü izah edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölüm önceki iki bölümde zikredilen konuların değerlendirilmesine hasredilmiştir. Sonuç kısmında ise araştırma sürecinde elde edilen bilgiler ve tespitler özet olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The personality and views of the Moroccan thinker and moral philosopher, Taha Abdurrahman, constitutes this thesis's topic. In the thesis, efforts were made to identify and critically analyse his thoughts on Islamic jurisprudence and its principles. The study is made up of an introduction and three chapters. In the introductory chapter, the subject of the research, its importance, purpose, method, limit, and sources were highlighted. In the first chapter, Taha Abdurrahman's call for the renewal of the science of maqāṣid- a moral science that seeks the goodness of man- was examined. While doing this, the interplay between moral science and the principles of jurisprudence was discussed. The second chapter examined the moral facet of Islamic jurisprudence by focusing on Taha Abdurrahman's fiqh-related Trusteeship view. The third chapter evaluated the issues mentioned in the first two chapters. Subsequently, the information obtained during the research process were summarily discussed in the concluding chapter.