Türkiye ve seçilmiş dünya ülkelerinde vergi harcamaları
Tax expenditures in turkey and selected world countries
- Tez No: 725480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK BUYRUKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi Harcaması, OECD, Türkiye, Tax Expenditure, OECD, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Vergi harcaması, devletin çeşitli faaliyetleri desteklemek için vergi sistemi aracılığıyla elde edeceği gelirden vazgeçmesini ifade etmektedir. Diğer bir ifadeyle devletin, ekonomik ve sosyal sebeplerle vergi muafiyetleri ve indirimleri gibi uygulamalar ile vazgeçtiği vergi gelirleridir. Vergi harcama türleri genel olarak vergi muafiyeti, vergi istisnaları, vergi indirimi, vergi ertelemeleri ve vergi kredileri şeklinde sıralanmaktadır. Devlet vergi harcamaları aracılığı ile teşvik etmek istediği kesimleri, vergi yüklerini azaltarak sübvanse etmektedir. Kamu gelir ve harcama politikaları yönünden önem arz eden bu harcamaların etkin kullanımıyla mali disipline katkı sağlanabilmesi için öncelikle iyi analiz edilip vergi harcama raporlarının oluşturulması, daha sonra ise vergi harcamalarının belirlenerek sınıflandırılması, hesaplama yöntemleri kullanılarak maliyetlerinin tespiti ve tahmini rakamların raporlara eklenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada öncelikle vergi harcamaları kavramı teorik çerçevede ele alınmış olup sonrasında ise sırasıyla seçilmiş OECD ülkeleri ve Türkiye'deki Gelir ve Kurumlar Vergisi özelinde vergi harcamaları uygulamalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tax expenditure refers to the state giving up the revenue it will generate through the tax system to support various activities. In other words, it is the tax revenues that the state gives up with applications such as tax exemptions and reductions for economic and social reasons. Types of tax expenditures are generally listed as tax exemptions, tax exceptions, tax deductions, tax deferrals and tax credits. The government subsidizes the segments it wants to encourage through tax expenditures by reducing their tax burden. In order to contribute to the fiscal discipline with the effective use of these expenditures, which are important in terms of public revenue and expenditure policies, it is necessary to analyze well and create tax expenditure reports. Then, tax expenditures should be determined and classified, their costs should be determined using calculation methods and estimated figures should be added to the reports. In this study, first of all, the concept of tax expenditures is discussed in the theoretical framework, and then the tax expenditures practices in selected OECD countries and Turkey, respectively.