A comparative study of the concept of insān: Syed Muhammad Naquib al-Attas and Abdurrahman Taha
İnsān kavramına ilişkin karşılaştırmalı bir çalışma: Abdurrahman Taha ve Syed Muhammad Naquib al-Attas
  1. Tez No: 867233
  2. Yazar: RİAZ TAİBA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HEBA RAOUF EZZAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Emanet, Akıl, Fıtrat, İnsan, Halife, Ruh, Zat, Abdurrahman Taha, Syed Muhammad Naquib Al-Attas, Amānah, Aql, Covenant, Dhāt, Fiṭrah, Insān, Khalīfah, Rūḥ, Trust of Vicegerency, Abdurrahman Taha, Syed Muhammad Naquib al-Attas
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez, çağdaş Müslüman âlimler Taha Abdurrahman ve Syed Muhammad Naquib al-Attas'ın insan kavramını nasıl algıladıklarını ve ifade ettiklerini incelemektedir. Bu çalışma, onların eserlerini derinlemesine analiz ederek, bu âlimlerin bıraktığı derin mirası vurgulamayı ve metodolojilerinin, taksonomilerinin ve dilsel yaklaşımlarının nüanslarını keşfetmeyi amaçlamaktadır. Farklı metodoloji ve dilsel yaklaşımlarına rağmen, her iki âlim de insan ile metafizik arasındaki ilişki temasında birleşmektedir. Malezyalı âlimin eserleri, insan varoluşunun İslam düşüncesi bağlamında dinamik doğasını vurgularken, Faslı filozof, insanın doğasının metafizik boyutlarına ve insan ile İlahi arasındaki özsel ilişkiye odaklanmaktadır. Karşılaştırmalı analiz yoluyla, bu tez, ʿAbd al-Raḥmān ve Al-Attas'ın karmaşık teolojik ve felsefi alanları nasıl yönettiklerini, çeşitli kaynaklardan ve metodolojilerden yararlanarak insan kavramı üzerine ortak bir anlayışa nasıl ulaştıklarını açıklamaktadır. Farklılıklarına rağmen, her iki âlim de insan doğasının incelenmesinde metafiziksel içgörülerin entegrasyonunun önemini vurgulamakta, bu konuda çağdaş tartışmalara katkıda bulunan değerli içgörüler sunmaktadır. Her iki düşünür de Ahit Olayı'ndan benzersiz bir ontolojiyi kavramsallaştırma gereğini vurgulamakta ve bu, Eminlik (Amanah ve Halife), Doğal Yatkınlık (fiṭrah) ve insanın bedensel kavrayışı (kalb, nefis, ruh, akıl ve zât) gibi çeşitli kavramların anlaşılmasını sağlamaktadır. Bu tez, onların metodolojilerini, taksonomilerini ve dilsel yaklaşımlarını inceleyerek, bu âlimlerin bilimsel çalışmalarının kalıcı önemini ve İslami entelektüel gelenek içinde insanın durumu hakkındaki anlayışımızı zenginleştirme potansiyelini aydınlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the concept of insan as perceived and articulated by two prominent contemporary Muslim scholars, Taha Abdurrahman and Syed Muhammad Naquib al-Attas. Through an in-depth examination of their respective works, this study aims to highlight the profound legacy left by these scholars and explore the nuances of their methodologies, taxonomies, and linguistic approaches. Despite their differing methodologies and linguistic approaches, both scholars converge on the central theme of the relationship between the human and metaphysics. While the Malaysian scholar's works emphasize the dynamic nature of human existence within the broader context of Islamic thought, the Moroccan philosopher focuses on the metaphysical dimensions of insan's nature and the inherent relationship between the human and the Divine. Through comparative analysis, this thesis elucidates the ways in which ʿAbd al-Raḥmān and Al-Attas navigate complex theological and philosophical terrain, drawing upon diverse sources and methodologies to reach a shared understanding of the concept of human. Despite their differences, both scholars underscore the importance of integrating metaphysical insights into the study of human nature, offering valuable insights that contribute to contemporary discourse on the subject. Both thinkers emphasize the need to conceptualize a unique ontology from the Event of the Covenant, which results in the comprehension of various concepts such as the Trust of Vicegerency (i.e., Amanah and Khalifa), the Natural Predisposition (i.e., fiṭrah), and the comprehension of insan's embodiment (qalb, nafs, ruh, aql, and dhat). All of these aspects of insan function differently in the thoughts of Abdurrahman and Al-Attas. By examining their methodologies, taxonomies, and linguistic approaches, this thesis sheds light on the enduring relevance of their scholarship and its potential to enrich our understanding of the human condition within the Islamic intellectual tradition.