Sanattan zenâata saraydan konuta İslam sanatında lâle
The tulip, from art to craft, from palace to building and in Islamic art
- Tez No: 725570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL KAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Islamic Art, Tulip Motif, Door, Design
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 324
Özet
Türk İslam Sanatında önemli bir süsleme unsuru olan lâle, çağlar boyunca çinide, taşta, tezhipte, kumaşta olduğu gibi birçok farklı form ve fonksiyonlarda hayat bulup kullanılmıştır. Hatta Osmanlı'da lâle o kadar çok sevilmiştir ki şehir kültürünün vazgeçilmez bir parçası dahi olmuştur. Lâle Devri bunun en iyi örneklerinden biridir. Gerek Lâle Devri'nde gerekse Cumhuriyet döneminde çeşitli lâleler yetiştirilerek bu öneme vurgu yapılmıştır. Bu çalışmada, özellikle XX. yüzyılın ikinci yarısından îtibâren İstanbul'da mîmârî boyut ve estetikten uzak inşâ edilen kâgir beton konutların duvarlarını bir resim tablosu gibi süsleyen yalın lâle motifli demir kapılar fotoğraflanarak kayıt altına alınmıştır. Tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde lâlenin tanımı ve tarihsel süreci, ikinci bölümde sanatta lâle konusu, üçüncü bölümde saraydan konuta lâle motifli kapılar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The tulip, an important ornamental element in Turkish Islamic art, has been used throughout the centuries in many different forms and functions such as tiles, stones, lighting and fabric. In fact, the tulip was so beloved in the Ottoman Empire that it became an indispensable part of urban culture. The Tulip Age is one of the best examples of this. This importance was underlined by the cultivation of various tulips both in the Tulip Age and in the Republic. In this master thesis, iron doors with simple tulip motifs in the second half of the XX. century that adorn the walls of masonry concrete houses built far from architectural dimensions and aesthetics in Istanbul like a painting were photographed and recorded. The master thesis consists of three parts. The first part discusses the definition and historical process of the tulip, the second part discusses the theme of the tulip in art and the third part tulip motif doors from the palace to the building.