Suriyeli göçünün Gaziantep şehrine sosyoekonomik ve sosyokültürel yansımaları
Socioeconomic and sociocultural reflections of Syrian migration to Gaziantep city
  1. Tez No: 725569
  2. Yazar: ZEKERİYA TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Gaziantep, Sosyoekonomik, Sosyokültürel, sığınmacı, Migration, Gaziantep, Socioeconomic, Sociocultural, asylum seeker
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnsanlık tarihi ile eşdeğer olan göç olgusu her çağda her milletin karşılaştığı bir durumdur. Sebeplerine göre değişiklik gösteren göç olgusu bireysel ve toplumsal çapta büyük etkilere sahip olmaktadır. Bu etkiler başlıca göç ettikleri toplumda siyasal politikaları, yerel kültürü, ekonomik sistemi ve toplum güvenliği gibi pek çok alana tezahür etmiştir. Yüzyılımızda Suriye'deki olaylar neticesinde yaşanan göç bu başlıca sorunları Türkiye topraklarına yansıtmıştır. Arap Baharı hareketlenmelerinin Ortadoğu ülkelerinde yayılmasıyla Suriye'nin hareketlenmelerden etkilenerek siyasal ve toplumsal tabanında çatışmalar yaşanması ülkede iç çatışma yaşanmasına sebep olmuştur. Bu çatışma sonrası milyonlarca insanın göç etmesi ile durum uluslararası bir krize dönüşmüştür. Türkiye'nin Suriye'ye sınır komşusu olması ve Avrupa ülkelerine girişte transit ülke aracı görmesi milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yapmasına sebep olmuştur. Genelde Türkiye'nin özelde Gaziantep'in göçün yansımasını fazlasıyla yasadığı bu sorunları ele alan bu çalışmada ise genel olarak sığınmacıların bölgeye sosyokültürel ve sosyoekonomik yansımaları ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of migration, which is equivalent to the history of humanity, is a situation that every nation faces in every age. The phenomenon of migration, which varies according to its reasons, has great effects on individual and social scales. These effects were manifested in many areas such as political policies, local culture, economic system and community security in the society they migrated to. Migration as a result of the events in Syria in our century has reflected these main problems on Turkish soil. With the spread of the Arab Spring movements in the Middle East countries, Syria was affected by the movements and conflicts in its political and social base caused internal conflict in the country. After this conflict, the situation turned into an international crisis with the migration of millions of people. The fact that Turkey is a border neighbor to Syria and seeing a transit country vehicle when entering European countries has caused it to host millions of asylum seekers. In this study, which deals with these problems, in which Turkey in general and Gaziantep in particular, experience the reflection of migration, the socio-cultural and socio-economic reflections of the refugees on the region in general will be discussed.