Mühendislik öğrencilerinin antropometrik ölçülerinin teknik çizim dersindeki performanslarına etkisi ve bir uygulama
The effect of engineering students' anthropometric measurements on the performances of the technical drawing course and an application
- Tez No: 725573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KUVVETLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ergonomi, El Antropometrisi, El Becerisi, Çok Kriterli Karar Verme, Ergonomics, Hand Anthropometry, Hand Dexterity, Multi-Criteria Decision Making
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Teknik resim dersini diğer derslerden ayıran özellik, bu dersin çizim yapma gereksinimi ve üç boyutlu düşünce gerektiren bir yapısı olmasıdır. Öğrenciler için akademik başarıları üzerinde hangi faktörün daha etkili olduğuna karar verilmesi bu alandaki belirsizlikleri gidermesi beklenmektedir. Bu çalışmada, teknik resim dersi alan öğrencilerin el antropometrik, el kinetik ve el beceri ölçümlerinin, aldıkları sınav notları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, çok kriterli karar verme yöntemlerinden ELECTRE ve bulanık mantık tabanlı yeni yaklaşımlardan olan Q-ROF CoCoSo yöntemleri uygulanmış ve öğrencilerin teknik resim becerileri üzrindeki etkisi araştırılmış. Bulunan çözümün değerlendirilmesi için duyarlılık analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, ELECTRE yöntemi ile Sağ Baş ve İşaret Parmak Kuvvet değeri sınav sonuçları üzerinde daha etkili olarak bulunurken, Q-ROF CoCoSo yöntemi ile Sağ İşaret Parmak Genişliği değeri daha etkili olarak bulunmuştur. Son olarak; Kruskal-Wallis testi ve Spearman Korelasyon Analizi yapılarak veriler arasındaki ilişki düzeyi ve yönü araştırılmıştır. Korelasyon analizi sonucunda Sağ Baş, İşaret ve Orta Parmak kuvvet değerinin, sınav sonuçları ile zayıf bir ilişkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The feature that distinguishes the technical drawing course from other courses is that this course requires drawing and has a structure that requires three-dimensional thinking. Deciding which factor is more effective on students' academic achievement is expected to eliminate the uncertainties in this area. This study investigated the effect of hand anthropometric, hand kinetic and hand dexterity measurements of the students taking technical drawing course on the exam grades they received. For this purpose, ELECTRE, one of the multi-criteria decision-making methods, and Q-ROF CoCoSo, one of the new fuzzy logic-based approaches, were applied and the effects on the technical drawing skills of the students were investigated. Sensitivity analysis was performed to evaluate the solution found. As a result of the study, the Right Head and Index Finger Strength value was found to be more effective on the exam results with the ELECTRE method, while the Right Index Finger Width value was found to be more effective with the Q-ROF CoCoSo method. Finally; Kruskal-Wallis test and Spearman Correlation Analysis were performed to investigate the level and direction of the relationship between the data. As a result of the correlation analysis, it was seen that the Right Head, Index and Middle Finger strength values had a weak relationship with the exam results.