Yaratıcı kültür endüstrisi bağlamında geleneksel sanatlar ve dijitalleşme: Çini sanatı üzerine bir araştırma
Traditional arts and digitalization in the context of the creative cultural industries: A research on tile art
- Tez No: 964127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel sanatlar, Çini, Dijitalleşme, Yaratıcı kültür endüstrisi, Kültür politikaları, Traditional arts, Tile, Digitalization, Creative cultural industries, Cultural policies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bu tez dijitalleşmenin geleneksel sanatlar üzerindeki etkisini yaratıcı kültür endüstrisi bağlamında ele almakta ve Türkiye'nin kültür politikalarını çini sanatı üzerinden değerlendirmektedir. Dijital teknolojilerin kültürel üretim, aktarım ve temsil biçimlerini dönüştürdüğü günümüzde geleneksel sanatların bu dönüşüme nasıl dâhil olduğu temel araştırma sorusunu oluşturmaktadır. Çalışma yaratıcı kültür endüstrisi, kültür politikaları ve dijitalleşme ekseninde çok boyutlu bir analiz sunmayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında nitel yöntem kullanılmış, yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler ve doküman analizi yoluyla veri toplanmıştır. Türkiye için 43 geleneksel sanatçı ve usta, dijital üretici ve kültür politikası uzmanıyla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. ABD, İngiltere, İtalya, Japonya, Çin ve Türkiye'nin kültür politikaları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bulgular Türkiye'de kültür politikalarının stratejik bütünlükten yoksun, merkeziyetçi ve kısa vadeli olduğunu, dijitalleşmenin ise daha çok bireysel sanatçı çabalarıyla ilerlediğini ancak son dönemde ulusal ve yerel çapta etkili çalışmalar yürütüldüğünü göstermektedir. Çalışma çini sanatının dijitalleşme sürecinde hem zorluklar hem de fırsatlar barındırdığını ortaya koymakta ve yaratıcı kültür endüstrisi perspektifiyle geleneksel sanatların yeniden yorumlanabileceğini savunmaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda kültür politikalarının yeniden yapılandırılmasına, dijital altyapının güçlendirilmesine ve sanatçılara yönelik eğitim ve destek mekanizmalarının geliştirilmesine yönelik somut politika önerileri sunulmuştur. Bu tez kültürel mirasın dijital çağda nasıl sürdürülebilir kılınabileceğine dair özgün bir katkı sunarak alanda öncü olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of digitalization on traditional arts within the framework of the creative cultural industries and evaluates Turkey's cultural policies through the lens of tile. In a period where digital technologies transform the production, transmission, and representation of culture, the central research question focuses on how traditional arts adapt to this transformation. The study aims to provide a multidimensional analysis at the intersection of creative cultural industries, cultural policies, and digitalization. A qualitative research method was employed, and data were collected through semi-structured in-depth interviews and document analysis. In total, interviews were conducted with 43 participants in Turkey, including traditional artists and masters, digital producers, and cultural policy experts. Additionally, the cultural policies of the United States, the United Kingdom, Italy, Japan, China, and Turkey were comparatively analyzed. The findings reveal that Turkey's cultural policies lack strategic coherence, remain centralized, and are often short-term in scope. Digitalization efforts are primarily driven by individual artists, although in recent years, national and local initiatives have been more effective. The study demonstrates that the digitalization of tile art presents both challenges and opportunities, arguing that traditional arts can be reinterpreted through the perspective of creative cultural industries. Based on the findings, the thesis proposes concrete policy recommendations for the restructuring of cultural policies, strengthening of digital infrastructure, and development of educational and support mechanisms for artists. This study aims to offer an original contribution to the field by providing insights into how cultural heritage can be made sustainable in the digital age.