Kolonoskopi yapılan çocuk hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of child patients WHO were colonoscopy
- Tez No: 725667
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKÇAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Gastroenterology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kolonoskopi, Kolorektal Hastalıklar, İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları, Kolorektal Polipler, Colonoscopy, Colorectal Diseases, Inflammatory Bowel Diseases, Colorectal Polyps
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Çalışmamızda kliniğimizde son altı yılda gerçekleştirilen tüm kolonoskopi işlemlerinin retrospektif olarak incelenerek, kendi verilerimizin elde edilmesi ve elde edilen sonuçlardan klinik fayda sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Endoskopi Ünitesi'nde Ocak 2016 ve Kasım 2021 tarihleri arasında kolonoskopi yapılan 0-18 yaş aralığındaki hastalar dahil edildi. Endoskopi ünitesi arşivi ve dosya arşivinden hastaların yaş, cinsiyet, hastanın şikayeti, kolonoskopi endikasyonu, kolon temizliğinin durumu, terminal ileuma ulaşım, sonuç, biyopsi alınma durumu ve histopatolojik sonuçları içeren veriler incelendi. Bulgular: Çalışmamıza toplamda 250 çocuk hasta dahil edilmiş olup 131'i (%52,4) kız, 119'u (%47,6) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 11,86±4,74'tü. Kolonoskopi endikasyonları içerisinde en sık karın ağrısı (%60), rektal kanama (%35,2), kronik ishal (%27,6) ve DEA (%11,6) vardı. Hastaların %88,4'ünde Tİ'ye ulaşıldı. Kolonoskopide en sık saptanan pozitif bulgular içerisinde nonspesifik kolit (%17,2), İBH (%16,4), Tİ'de nodüler görünüm (%14,4) ve hemoroid (%12,4) vardı. Olguların 81'inde (%32,4) normal kolonoskopik bulgular mevcuttu. Histopatolojik bulgulara göre, çocukların 62'sinde (%24,8) Tİ'de NLH, 11'inde (%4,4) juvenil polip, 4'ünde (%1,6) adenomatöz polip, 13'ünde (%5,2) CH, 25'inde (%10,0) ÜK, 86'sında (%38,4) nonspesifik değişiklikler ve 7'sinde (%2,8) eozinofilik kolit gözlendi. Hastaların 62'sinin (%24,8) histopatolojisi normaldi. Sonuç: Sonuç olarak merkezimizde gerçekleştirilen kolonoskopi işlemlerinin başarı oranı, endikasyonları ve sonuçları ayrıntılı olarak incelenerek sonraki çalışmalara ışık tutacak verilere ulaşıldı. Kolonoskopinin kolorektal hastalıkların tespit, izlem ve histopatolojik örneklemesinde altın standart bir tanı ve tarama yöntemi olduğu bir kez daha açıkça görüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction: In our study, it was aimed to retrospectively examine all colonoscopy procedures performed in our clinic in the last six years, to obtain our own data and to provide clinical benefit from the results obtained. Material and Method: Patients aged 0-18 years, who underwent colonoscopy between January 2016 and November 2021 at Süleyman Demirel University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Endoscopy Unit, were included in this study. Data including patients' age, gender, patient's complaint, colonoscopy indication, colon cleansing status, access to terminal ileum, result, biopsy status, and histopathological results from the archives and file archives of the endoscopy unit were analyzed. Results: A total of 250 pediatric patients were included in our study, of which 131 (52.4%) were girls and 119 (47.6%) were boys. The mean age of the patients was 11.86±4.74 years. The most common colonoscopy indications were abdominal pain (60%), rectal bleeding (35.2%), chronic diarrhea (27.6%) and IDA (11.6%). TI was achieved in 88.4% of the patients. The most common positive findings on colonoscopy included nonspecific colitis (17.2%), IBD (16.4%), nodular appearance in TI (14.4%), and hemorrhoids (12.4%). Normal colonoscopic findings were present in 81 (32.4%) of the cases. According to histopathological findings, 62 (24.8%) of the children had NLH in TI, 11 (4.4%) juvenile polyps, 4 (1.6%) adenomatous polyps, 13 (5%, 2) CD, 25 (10.0%) UC, 86 (38.4%) nonspecific changes and 7 (2.8%) eosinophilic colitis were observed. The histopathology of 62 (24.8%) patients was normal. Conclusion: As a result, the success rate, indications and results of colonoscopy procedures performed in our center were examined in detail and data that would shed light on future studies were obtained. It has been clearly seen once again that colonoscopy is the gold standard diagnostic and screening method in the detection, follow-up and histopathological sampling of colorectal diseases.