Dijital oyun prototipleme eğitiminin 10 yaş çocuklarının yaratıcı düşünme becerilerine etkisi
The effect of digital game prototyping training on creative thinking skills of 10 year old children
  1. Tez No: 725931
  2. Yazar: ONAY BUDAK KAYMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, dijital oyun, dijital oyun prototipleme, Creativity, digital game, digital game prototype
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırmada,“Dijital Oyun Prototipleme Eğitiminin 10 Yaş Çocuklarının Yaratıcı Düşünme Becerilerine Etkisi”incelenmiştir. Araştırmada gerçek deneme modellerinden olan ön test/son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkenini ilkokula devam eden 10 yaş çocuklarının“Yaratıcı Düşünme Becerileri”; bağımsız değişkenini ise“Dijital Oyun Prototipleme Eğitimi”oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Antalya ili, Alanya ilçesinde ikamet eden ve ilkokula devam eden 10 yaş grubu çocuklardan oluşmaktadır. Araştırmaya 20 deney ve 20 kontrol grubuna olmak üzere toplam 40 çocuk dâhil edilmiştir. Araştırmada 10 yaş çocuklarının yaratıcı düşünme becerilerini belirlemek amacıyla, Torrence Yaratıcı Düşünce Testi şekilsel ve sözel A ve B formları uygulanmıştır. Dijital Oyun Prototipleme Eğitimi ise deney grubuna seçilen çocuklara bulundukları ortamdaki yaşantılarına ek olarak, araştırmacı tarafından 14 oturumda düzenli ve kontrollü bir şekilde uygulanmıştır. Çocuklarla ilgili bilgilerin belirlenmesi amacıyla frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmıştır. Parametrik olmayan testler üzerinden deney ve kontrol grubundaki şekilsel ve sözel ön test toplam puanlarına Kolmogorov-Smirnov (K-S) normallik testi; verilerin betimsel istatistikleri ve karşılaştırılan değişkenleri için t-testi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre deney grubu çocuklarının Dijital Oyun Prototipleme Eğitimi öncesi ve sonrası yaratıcı düşünme becerileri puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study,“The Effect of Digital Game Prototyping Training on Creative Thinking Skills of 10 Year Old Children”was examined. The pretest/posttest control group model, which is one of the real experimental models, was used in the study. The dependent variable of the study is 10-year-old primary school children`s“Creative Thinking Skills”and the independent variable is the“Digital Game Prototyping Training”. The study group of the research consist of 10 year old children residing in Antalya province, Alanya district and attending during primary school in the 2019-2020 academic year. A total of 40 children were included in the study, 20 of whom were in the experimental group and 20 in the control group. In order to determine the creative thinking skills of 10-year-old children, formal and verbal A and B forms of Torrence Creative Thinking Test were applied. Digital Game Prototyping Training, on the other hand, was applied to the children selected in the experimental group in a regular and controlled manner in 14 sessions. In order to determine the information about the children, frequency and percentage calculations were made. Kolmogorov-Smirnov (K-S) normality test for formal and verbal pre-test total scores in the experimental and control groups and for the descriptive statistics of the data and the compared variables t-statistics analysis were performed. According to the results of the research, it is seen that there is a significant difference between the mean scores of the experimental group children's creative thinking skills regarding their pretest and postetst scores.