Millet Kütüphanesi Ali Emiri manzum 554 numaralı şiir mecmuası (sayfa 1-77) (İnceleme-metin-MESTAP'a göre tasnif)
A poetry miscellany with no. 554 in Millet Library, Ali Emiri poetry section (rewiev-text) (page 1-77) and according to the Systematic Classification Project (MESTAP)
- Tez No: 726003
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ÖZTOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, edebiyat, Millet Kütüphanesi, şiir, MESTAP, Journal, literature, Millet Library, poetry, MESTAP
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
Bu çalışmada mecmuaların genel itibari ile edebiyat tarihi açısından yeri ve önemi vurgulandıktan sonra, çalışmamıza konu olmuş Millet Kütüphanesi Ali Emîrî koleksiyonunda yer alan Manzum 554 numaralı mecmuanın 1-77 sayfaları üç ana bölümde incelenmiştir. Birinci bölümde Millet Kütüphanesinde kayıtlı olan mecmuanın nüsha tavsifi yapıldıktan sonra mecmuada karşılaşılan bazı problemlere ve mecmua üzerine yapılan çalışmalara değinilmiştir. İkinci bölümde 1-77 sayfaları arasında yer alan metinler şekil ve muhteva hususiyetleri bakımından incelenmiştir. Son bölümde ise metinde takip edilen yöntem açıklandıktan sonra mecmuanın transkripsiyonlu metni verilip; MESTAP'a göre tasnifi yapılarak çalışma sona erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, after emphasizing the place and importance of magazines ın terms of literary history, the pages 1-77 of the magazine numbered Manzum 554 ın the Ali Emiri collection of the Millet Library, which is the subject of our study, were examined ın three main sections. In the first part, after the copy of the journal registered ın the Millet Library is described, some problems encountered ın the journal are mentioned. In the second part, the texts on pages 1-77 were examined ın terms of form and content. In the last part, after the path followed ın the text is explained, the transcripted text of the journal is given; The study was concluded by making its classification according to MESTAP.