Bazı susam (Sesamum indicum L.) çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of different sowing times on yield and yield components in some sesame (Sesamum indicum L.) varieties
  1. Tez No: 726162
  2. Yazar: YALÇIN ÇALLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZBAY DEDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekim zamanı, Ham Yağ Verimi, Yağ Bitkisi, Sowing Time, Oil Crop, Crude Oil Yield
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırma, bazı susam çeşitlerinin farklı ekim zamanlarındaki verim durumunu belirlemek amacıyla 2020 yılında Aydın Ekolojik koşullarında bölünmüş parseller deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada, 5 tescilli (Cumhuriyet 99, Osmanlı 99, Tan 99, Kepsut 99, Orhangazi 99) ve 1 yerel genotip olmak üzere 6 farklı susam çeşidi kullanılarak iki farklı zamanda (15 Mayıs ve 1 Haziran) ekim yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre; bitki boyu 111.7-143.6 cm, dal sayısı 5.50-7.33 adet/bitki, bitki başına kapsül sayısı 99.76-148.90 adet/bitki, kapsülde tane sayısı 50.45-72.25 adet, ilk kapsül yüksekliği 34.56-55.10 cm, bin tane ağırlığı 3.35-3.89 g, tohum verimi 123.75-236.43 kg/da, ham yağ oranı %51.48-57.18, ham yağ verimi 67.79-135.24 kg/da arasında değişiklik göstermiştir. Sonuç olarak; farklı ekim zamanlarının dal sayısı, ilk kapsül yüksekliği, kapsül sayısı ve kapsülde tane sayısı üzerine olan etkisinin istatistiki olarak önemli olduğu, ham yağ oranının çeşitlere göre farklılık gösterdiği ve gerek tohum verimi gerekse ham yağ verimi bakımından Osmanlı 99 çeşidinin diğer çeşitlerden daha üstün olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Aydın ecological conditions in 2020 with 3 replications in order to determine the yield status of some sesame cultivars at different sowing times. In the study, 6 different sesame cultivars, 5 registered (Cumhuriyet 99, Ottoman 99, Tan 99, Kepsut 99, Orhangazi 99) and 1 local genotype, were planted at two different times (15 May and 1 June). According to the data obtained as a result of the research; plant height 111.7-143.6 cm, number of branches 5.50-7.33 pieces/plant, number of capsules per plant 99.76-148.90 pieces/plant, number of seeds in capsule 50.45-72.25 pieces, height of first capsule 34.56-55.10 cm, weight of 1000 seeds 3.35-3.89 g, seed yield 123.75-236.43 kg/da, crude oil rate %51.48-57.18, crude oil yield varied between 67.79-135.24 kg/da. As a result; it was determined that the effect of different sowing times on the number of branches, the first capsule height, the number of capsules and the number of seeds in the capsule were statistically significant, the crude oil ratio differed according to the varieties, and the Osmanlı 99 variety was superior to other varieties in terms of both seed yield and crude oil yield.