Yusuf Akçura'nın 'Suriye ve Filistin Mektupları' adlı eseri üzerine söylem çözümlemesi
Discourse analysis on Yusuf Akçura's Syria and Palestine Letters
- Tez No: 726185
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH MEHMET ARÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil, Dilbilim, Söylem, Söylem Çözümlemesi, Michel Foucault, Yusuf Akçura, Suriye ve Filistin Mektupları, Language, Linguistic, Discourse, Discourse Analysis, Michel Foucault, Yusuf Akçura, Syria and Palestine Letters
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Suriye ve Filistin Mektupları 20. yüzyılın ilk çeyreğinde kaleme alınmış tarihsel metin olma özelliği gösteren bir eserdir. Mektuplar ilk kez 2016 yılında İsmail Türkoğlu tarafından Arap harflerinden Latin harflerine aktarılmış, Ötüken Neşriyat tarafından basılmıştır. Üç bölümden oluşan bu tez çalışmasının birinci bölümünde kuramsal çerçeveye hazırlık yapılmıştır. Bu bağlamda söylem kavramına ilişkin bilgiler, söylem çözümlemesinin gelişim evresi ve tezimizde yararlandığımız Michel Foucault'un söylem teorisinin özellikleri aktarılmıştır. İkinci bölümde mektupları kaleme alan Yusuf Akçura'nın Türk kültür ve siyasi tarihinde yeri ve önemi vurgulanarak mektupların yazıldığı coğrafyanın Türk tarihi ve coğrafyasından kopmaz bütünlüğü aktarılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölüm ise eserin söyleminin çözümlemeye çalışıldığı bölümdür. Bu bölümde çözümlemeye ilişkin veriler Foucault'un söylemle birlikte değerlendirdiği önemli kavramlar açıklanmaya çalışılmış ve bu bağlamda ulaşılan bulgular Foucault'un yöntemindeki temel kavramlar olan özne, bilgi ve biyoiktidar başlıkları altında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Syria and Palestine Letters is a historical text written in the first quarter of the 20th century. The letters were transferred from Arabic letters to Latin Letters by İsmail Türkoğlu for the first time in 2016 and were published by Ötüken Neşriyat. In the first part of this thesis, which consists of three parts, the theoretical framework has been prepared. In this context, information about the concept of discourse, the developmental stage of discourse analysis and the characteristics of Michel Foucault 's discourse theory, which we have used in our thesis, are given. In the second part it is emphasized that the place and importance of Yusuf Akçura, who wrote the letters, in Turkish cultural and political history and the inseparable integrity of the geography where the letters were written from Turkish history and geography was tried to be conveyed. The third part is the part where the discourse of the work is tried to be analyzed. In this section, the data related to the analysis were tried to be explained and the important concepts that Foucault evaluated together with the discourse, and the results reached in this context were evaluated under the titles of subject, knowledge and biopower, which are the basic concepts in Foucault's method.