Rus düzyazısında demokratikleşme süreci (18. yüzyıl ikinci yarısı)
The process of democratization in Russian prose (Second half of 18th century)
  1. Tez No: 726285
  2. Yazar: MEHDİ MAMMADOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE İNANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 18. yy. Rus Edebiyatı, Rus Aydınlanma Dönemi, Rus Düzyazısında Demokratikleşme Süreci, Mihail Çulkov, Mihail Heraskov, Fedor Emin, Matvey Komarov, 18th Century Russian Literature, Russian Enlightenment Period, Democratization Process in Russian Prose, Mikhail Chulkov, Mikhail Heraskov, Fedor Emin В данном исследовании рассматривается процесс Европеизации, инициированный Петром I в первой половине XVIII века
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmamızda, 18. yüzyılın ilk yarısında I. Petro'nun başlattığı Avrupalılaşma süreci ve 18. yüzyılın ikinci yarısı II. Katerina döneminde Avrupa'dan gelen Aydınlanma hareketinin sonucunda ekonomik, politik ve kültürel alanda büyük değişimler geçiren Rusya'da, kurgu edebiyatının ve okur kitlesinin demokratikleşmesi sonucunda Rus kültürüne, edebiyatına ve konumuz olan Rus Düzyazısında Demokratikleşme Sürecine olan etkisi ele alınmıştır. 18. yüzyıl ikinci yarısı Rus Düzyazısında Demokratikleşme Süreci üzerine yapılan çalışmalar, Rus edebiyatında yeni türlerin yaratılması ve işlenen temalar, Rus Aydınlanma Döneminde Rus edebiyatındaki gelişmeler üzerinde durarak 18. yüzyıl Rus yazarları Feofan Prokopoviç (1681-1736), Antioh Kantemir (1708-1744), Vasili Trediakovski (1703-1769), Mihail Lomonosov (1711-1765), Aleksandr Sumarokov (1717-1777) Nikolay Novikov (1744-1818), Mihail Çulkov (1744-1792), Mihail Heraskov (1733-1807), Fedor Emin (1735-1770), Matvey Komarov'un (1730'lar - 1815) eserleri incelenmiştir. Amacımız 18. yüzyıl ikinci yarısı Rus Düzyazısında Demokratikleşme Sürecini incelemek ve Türkiye'de 18. yüzyıl ikinci yarısı Rus Düzyazısında Demokratikleşme Sürecini incelemiş ve katkıda bulunmuş yazarların eserlerini tanıtmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, we discuss the Europeanization process initiated by Peter I in the first half of the 18th century during which Russia underwent major economic, political and cultural changes along with the Enlightenment movement from Europe in the second half of the 18th century during the reign of Catherine II. Further, the intensification of democratization of fiction literature and readership in Russia and its effect on Russian culture, literature and the Democratization Process in Russian Prose has been discussed. Studies on the Democratization Process in Russian Prose in the second half of the 18th century, the creation of new genres in Russian literature and the themes have been covered, together with the developments in literature in the Russian Enlightenment Period. In this research, the works of 18th century Russian writers such as Feofan Prokopovic (1681-1736), Antioh Kantemir (1708-1744), Vasily Trediakovski (1703-1769), Mikhail Lomonosov (1711-1765), Aleksandr Sumarokov (1717-1777) Nikolay Novikov (1744-1818), Mikhail Chulkov (1744-1792), Mikhail Heraskov (1733-1807), Fedor Emin (1735-1770), Matvey Komarov (1730's -1815) have been reviewed. Our aim is to examine the Democratization Process in Russian Prose in the second half of the 18th century and to introduce the works of authors who contributed to this process in Turkey.