Hicr Sûresinin konulu tefsiri
The topical exegesis of Hijr Surah
- Tez No: 726288
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Hicr, Sûre, Tefsir, Mekke, Qur'an, Hijr, Surah, Tafsir, Mecca
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Musfahtaki sırasına göre Kur'an'ın on beşinci sûresi olan Hicr sûresi 99 ayettir. Hicr bir belde adıdır ve sûrenin 80-84. ayetlerinde Hicr halkından söz edildiği için sûreye bu isim verilmiştir. Nüzûl sırasına göre de bu sûre 54. sırada nazil olmuştur. Bu sûre genel olarak akide, ahlâk, Allah'ın kudreti, insanlar ve cinlerin yaratılışı ve bazı peygamberler ile ümmetlerinin arasında geçen olayları konu alan kıssaları içermektedir, Yine Hz. Âdem (as) ile iblis kıssası hatırlatılmakta, ülkelerinde helak olan Arapların başına gelenler, bir kısım millet¬lerin gidişatları ve durumları zikredilmekte, Peygamber (as) ve mü'minler müjdelenmekte, kâfirler ise uyarılmaktadır. İbn Ömer ile İbn Abbas'tan gelen rivayete göre bu sûre Mek¬ke'de nazil olmuştur. Katade ve Mücahid de bu görüştedirler. Ha¬san Basri'ye göre 87. ayet müstesna, sûrenin tamamı Mekke'de (Hicret'ten önce) nazil olmuştur.
Özet (Çeviri)
The 15th Sura of the Quran, Hijr, is 99 verses. Hijr is the name of a town and surah 80-84. This name is given to the surah because the people of Hijr are mentioned in the verses. This sura landing order 54. was sent down. This chapter generally includes subjects such as the creed, morality, the power of God, the creation of man and jinn, and the stories of some prophets and their ummahs, the story of Adam and the demon is reminded, what happened to the Arabs in their countries of righteousness, and the course of some nations. The Prophet (s) and the believers are heralded, and the unbelievers are warned. According to the rumor from Ibn Umar and Ibn Abbas, this chapter was sent down in Mecca. Katade and Mujahideen also share this view. According to Hasan Basri, with the exception of verse 87, the entire sura was sent down in Mecca (before the Hijra)