Effect of topical sevofluran use on wound healing in rats
Topikal sevofluran kullanımının ratlarda yara iyileşmesine etkisi
- Tez No: 726325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sitokin, antiinflamatuar, proinflamatuvar, sevofluran, topikal, yara iyileĢmesi, inflamasyon, Cytokine, anti-inflammatory, pro-inflammatory, sevoflurane, topical, wound healing, inflammation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Ratlarda termal yanık alanına uygulanan topikal sevofluranın inflamatuar yanıta ve yara iyileĢmesi üzerine etkilerini araĢtırmaktır. Gereç ve Yöntem: Yirmi bir adet Vistar Albino erkek ratın interskapuler bölgesindeki deride üç santimetrekarelik ikinci derece termal yanık oluĢturuldu. Ratlar Deney (Grup S), Kontrol (Grup I) ve Sham grubu (Grup K) olmak üzere 3 gruba randomize edildi. Grup S'de yanık alanına 3 ml. (1 ml/cm2 ) sevofluran, Grup I'da 3 ml. izotonik uygulandı, Grup K'da ise herhangi bir iĢlem uygulanmadı. Ratlar'dan 0, 7 ve 14. günde intrakardiyak kan alınarak, TNF-α, IL-1β, IL-6 ve IL-10 plazma konsantrasyonlarına bakıldı. 14.günde yanık bölgesini içeren cilt dokusu eksize edilerek histopatolojik olarak aktif inflamasyon, kronik inflamasyon, granülasyon formasyonu ve fibrozis açısından değerlendirildi. Bulgular: Histopatolojik değerlendirmede; gruplardaki aktif inflamasyon Ģiddeti benzerken, sevofluran grubunda kronik inflamasyon Ģiddeti diğer iki gruba göre anlamlı derecede düĢüktü. Yine sevofluran grubunda, granülasyon ve fibrozis Ģiddetinin diğer iki gruba göre anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı. Ġmmünokimyasal testlerde IL-6 ve IL-10 düzeyleri, izotonik grubunda baĢlangıç değerine göre anlamlı yüksek iken, diğer gruplarda baĢlangıç değerine göre anlamlı fark saptanmadı. TNF-α, IL-1β, IL-6 ve IL-10 plazma seviyeleri gruplar arasında benzerdi. Sonuç: Sevofluran yanık yara modelinde, kronik inflamasyonu azaltırken, granülasyon ve fibrozis Ģiddetini artırarak yara iyileĢmesini olumlu etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effects of topical sevoflurane applied to the thermal burn area in rats on the inflammatory response and wound healing. Materials and Methods: A second degree thermal burn of three square centimeters was created on the skin of the interscapular region of 21 Vistar Albino male rats. Rats were randomized into 3 groups: Experiment (Group S), Control (Group I), and Sham group (Group K). 3 ml to the burn area in Group S. (1 ml/cm2 ) sevoflurane, 3 ml in Group I. isotonic was applied, and no treatment was applied in Group K. TNF-α, IL-1β, IL-6 and IL-10 plasma concentrations were measured by taking intracardiac blood from rats on days 0, 7 and 14. On the 14th day, the skin tissue containing the burn area was excised and evaluated histopathologically in terms of active inflammation, chronic inflammation, granulation formation and fibrosis. Results: In the histopathological evaluation; While the severity of active inflammation in the groups was similar, the severity of chronic inflammation in the sevoflurane group was significantly lower than the other two groups. Again, the severity of granulation and fibrosis was found to be significantly higher in the sevoflurane group compared to the other two groups. In immunochemical tests, IL-6 and IL-10 levels were significantly higher in the isotonic group compared to the baseline value, while no significant difference was found in the other groups compared to the baseline value. TNF-α, IL-1β, IL-6 and IL-10 plasma levels were similar between groups. Conclusion: Sevoflurane has a positive effect on wound healing by increasing the severity of granulation and fibrosis while reducing chronic inflammation in the burn wound model.