Düşük over rezervli hastalarda tedaviye eklenen luteinizan hormonun folikül uyarıcı hormona oranının ve luteinizan hormonun eklenme zamanının IVF başarısı üzerine etkisi
The effect of the ratio of luteinizing hormone to follicle stimulating hormone and the time of addition of luteinizing hormone on IVF success in patients with diminished ovarian reserve
  1. Tez No: 726326
  2. Yazar: ZEYNEP CANSIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SEVAL ERDİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük over rezervi, FSH, rFSH, IVF, Diminished ovarian reserve, FSH, rFSH, IVF
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada IVF endikasyonu bulunan düşük over rezervli hasta grubunda tedaviye eklenen LH'nın FSH'a oranının ve LH eklenmesinin foliküler fazın başında veya ortasında olmasının IVF başarısı üzerine etkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Ankara Şehir Hastanesi ÜYTEM Kliniğine 2015-2019 yılları arasında IVF tedavisi nedeniyle başvuran, düşük over rezervi olan, 19-45 yaş arası, kontrollü over stimülasyonu başlanan, tedavi verileri tam 328 vaka geriye dönük olarak incelenmiştir. Çalışmada over stimülasyonunda kullanılan gonadotropin protokolünün yanında oosit, M2 oosit, embriyo ve transfer edilen embriyo sayıları, gebelik ve canlı doğum oranları araştırılmıştır. Bulgular: Hastaların %93,6'sına erken foliküler fazda, %6,4'üne orta foliküler fazda LH başlandı. İki grup arasında toplam oosit sayısı, M2 oosit sayısı, embriyo sayısı, transfer edilen embriyo sayısı, endometrial kalınlık ve stimülasyon günü ortalamalarının karşılaştırılmasında anlamlı bir farklılık bulunamadı. Erken foliküler fazda LH eklenen hastaların %2,6'sında, orta foliküler fazda LH eklenen hastaların %14,3'ünde kimyasal gebelik oluştu. Orta foliküler fazda LH eklenen grupta kimyasal gebelik oluşma durumu diğer gruba göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,004). Ek olarak gruplar arasında abortus ve canlı doğum açısından anlamlı bir farklılık bulunamadı. Ayrıca vakaların %83,2'sinde FSH/LH=1, %16,8'sinde FSH/LH>1 olacak şekilde tedavi verildi. Gruplar arasında toplam oosit sayısı, M2 oosit sayısı, embriyo sayısı, transfer edilen embriyo sayısı, endometrial kalınlık ve stimülasyon günü ortalamalarının karşılaştırılmasında anlamlı bir farklılık bulunamadı. Ek olarak kimyasal gebelik, abortus ve canlı doğum açısından anlamlı bir farklılık bulunamadı. Sonuç: Çalışmamızda düşük over rezervli kadınlarda, over stimülasyonunda rFSH'ya ek olarak verilen LH tedavisinin oranının gebelik sonuçları üzerine herhangi bir istatistiksel farklılık yaratmadığını gösterdi. Ayrıca LH'nın tedaviye eklenme zamanı açısından erken veya orta foliküler fazda verilmesinin tedavi sonuçları üzerine kimyasal gebelik haricinde herhangi bir fark oluşturmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to show the effect of the ratio of LH to FSH added to the treatment and the effect of LH addition at the beginning or middle of the follicular phase on IVF success in the patient group with diminished ovarian reserve with IVF indication. Methods: A total of 328 cases with diminished ovarian reserve, aged 19-45 years, who were started on controlled ovarian stimulation, who applied to Ankara City Hospital ÜYTEM Clinic between 2015 and 2019 for IVF treatment, were analyzed retrospectively. In the study, in addition to the gonadotropin protocol used in ovarian stimulation, oocyte M2 oocyte, embryo and transferred embryo numbers, pregnancy and live birth rates were investigated. Results: LH was initiated in the early follicular phase in 93.6% of the patients and in the middle follicular phase in 6.4%. There was no significant difference between the two groups in the comparison of the mean total oocytes, M2 oocytes, embryo count, transferred embryo number, endometrial thickness and stimulation day. Chemical pregnancy occurred in 2.6% of the patients who had LH added in the early follicular phase and in 14.3% of the patients who had LH added in the middle follicular phase. In the middle follicular phase LH added group, the occurrence of chemical pregnancy was found to be significantly higher than the other group (p=0.004). In addition, no significant difference was found between the groups in terms of abortion and live birth. In addition, FSH/LH=1 in 83.2% of the cases, and FSH/LH>1 in 16.8% of the cases. There was no significant difference between the groups in the comparison of total oocytes number, M2 oocytes count, embryo count, number of embryos transferred, endometrial thickness and means of stimulation day. In addition, no significant difference was found in terms of chemical pregnancy, abortion and live birth. Conclusion: Our study showed that the ratio of LH treatment given in addition to rFSH in ovarian stimulation did not make any change on pregnancy outcomes in women with diminished ovarian reserve. In addition, it was concluded that administration of LH in the early or middle follicular phase did not make any difference on the treatment results, except for chemical pregnancy, in terms of the time of adding LH to the treatment.