Cerrahi öncesi bağırsak hazırlığının cerrahi enfeksiyöz komplikasyonlar ve anastomoz kaçağına etkisi: Bir sistematik ve meta analiz çalışması
Effect of pre-surgery bottom preparation on post-surgery infectious complications and anastomosic leakage: A systematic and meta-analysis study
- Tez No: 726423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Preoperative, preoperative, bowel preparation, bowel cleansing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada cerrahi öncesi bağırsak hazırlığının cerrahi sonrası oluşabilecek enfeksiyöz komplikasyonlar ve anastomoz kaçağı değerlendirilmiş çalışmaların ve meta analizinin yapılması amaçlandı. YÖNTEM : Google Scholar, Scopus, Science Direct,PUBMED, Google Akademik , MEDLİNE COMPLETE ,CİNAHL COMPLETE veri tabanlarından 2010-2021 yılları arasında yayınlanan çalışmalar tarandı. Dâhil edilen çalışmaların kalite değerlendirmesinde Polit ve Beck tarafından önerilen kalite değerlendirme ölçütleri kullanıldı. Değerlendiriciler arası uyum; Kappa istatistiği, etki büyüklüğü;“Odds Ratio”, çalışmalar arası heterojenlik; Cochran'ın Q istatistiği ile hesaplandı. Yayın yanlılığını belirlemede Kendall'ın tau b katsayısı ve huni grafiği kullanıldı. Meta analize dahil edilen çalışmaların etki büyüklüğü ve yayın yanlılığı CMA 3 (Comprehensive Meta Analysis) programı kullanılarak hesaplandı. BULGULAR : : Toplam 47 çalışma bu araştırmaya dahil edildi. Kalite değerlendirme puanına göre kodlayıcılar arası uyumun yüzde 81 olduğu saptandı. Güvenirlik analizinde Cohen's kappa 0,81 %95 güven aralığındadır [Güven Aralığı (GA) (GA: 0,767- 0,873)]. Bu çalışmadaki kappa değeri (0,81) kodlayıcılar arası çok iyi düzeyde uyum olduğunu göstermektedir. Cerrahi öncesi dönemde bağırsak hazırlığı yapılma sıklığının genel etki büyüklüğü (Odss Oranı) 2.133 (G.A; 1.702-2.672; p=0.000), cerrahi öncesi dönemde bağırsak hazırlığı yapılmasının anastomoz kaçağı gelişimi üzerine etkisine yönelik genel etki büyüklüğü (Odss Oranı) 1.572 (G.A;1.120-2.206; p=0.009 cerrahi öncesi dönemde bağırsak hazırlığı yapılmasının yara enfeksiyonu gelişimi üzerine etkisine yönelik genel etki büyüklüğü (Odss Oranı) 1.758 (G.A;1.431-2.160;p=0.000),cerrahi alan enfeksiyonu gelişimi için genel etki büyüklüğü (Odss Oranı) 1.272 (G.A;1.112-1.456; p=0.000), ileus gelişimine yönelik genel etki büyüklüğü (Odss Oranı) 1.464 belirlendi. (G.A;1.101-1.946;p=0.009).Yapılan çalışmaların analizine göre cerrahi öncesi bağırsak hazırlığının cerrahi sonrası enfeksiyöz komplikasyonları ve anastomoz kaçağı oranları azaltmada etkisinin olmadığı ve hali hazırda günümüzde cerrahi girişimlerde yaygın olarak kullanıldığı saptandı. (Odss Oranı) 1.673 (G.A;1.478-1.892;p=0.000). Ayrıca mortalite üzerine etkisine yönelik genel etki büyüklüğü (Odss Oranı) 1.535 (G.A;1.349-1.746;p=0.000), hastanede kalış süresi için genel etki büyüklüğü (Odss Oranı) 1.314 (G.A;1.131-1.527;p=0.000), reoperasyon için genel etki büyüklüğü (Odss Oranı) 1.619 (G.A;1.255-2.089;p=0.000) pozitif yönlü olduğu belirlendi (Yüzde 95 G.A:Güven Aralığı). SONUÇ OLARAK : Bu metanaliz çalışmasında cerrahi öncesi yapılan bağırsak hazırlığının cerrahi sonrası oluşabilecek enfeksiyöz komplikasyonlar ve anastomoz kaçağı oranları değerlendirildi. Cerrahi öncesi bağırsak hazırlığının enfeksiyöz komplikasyonlar ve anastomoz kaçağı üzerinde etkisi olduğu saptandı. Anahtar Kelimeler : Cerrahi öncesi, cerrahi işlem öncesi, preoperatif, bağırsak hazırlığı, bağırsak temizliği
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In this study, it was aimed to conduct a meta-analysis of the studies that evaluated the complications that may occur after the surgery of bowel preparation before surgery. METHOD: Studies published between 2010-2021 from Google Scholar, Scopus, Science Direct, PUBMED, Google Scholar, MEDLINE COMPLETE, CINAHL COMPLETE databases were searched. Quality assessment criteria recommended by Polit and Beck were used for the quality assessment of the included studies. Inter-rater agreement; Kappa statistics, effect size;“Odds Ratio”, inter-study heterogeneity; Calculated with Cochran's Q statistic. Kendall's tau b coefficient and funnel plot were used to determine publication bias. The effect size and publication bias of the studies included in the meta-analysis were calculated using the CMA 3 (Comprehensive Meta-Analysis) program. RESULTS : A total of 47 studies were included in this study. According to the quality evaluation score, the agreement between the coders was 81 percent. In the reliability analysis, Cohen's kappa is in the 95% confidence interval of 0.81 [CI: 0.767-0.873]. The kappa value (0.81) in this study shows that there is a very good agreement between encoders. The overall effect size of the frequency of bowel preparation in the preoperative period (Odss Ratio) 2.133 (CI; 1.702-2.672; p=0.000), the overall effect size of the effect of preoperative bowel preparation on the development of anastomotic leakage (Odss Ratio) 1.572 (CI; 1.120-2.206; p=0.009 overall effect size for the effect of bowel preparation on the development of wound infection in the pre-surgical period (Odss Ratio) 1.758 (CI;1.431-2.160;p=0.000), overall effect size for the development of surgical site infection (Odss Ratio) ) 1.272 (CI; 1.112-1.456; p=0.000), the overall effect size (Odss Ratio) for the development of ileus was determined as 1.464. (CI; 1.101-1.946; p=0.009). It has been found that it has no effect on reducing complications and anastomotic leakage rates and is currently widely used in surgical procedures (Odss Ratio) 1.673 (CI; 1.478-1.892; p=0.000). overall effect size for effect on mortality (Odss Ratio) 1.535 (CI;1.349-1.746;p=0.000), overall effect size for length of hospital stay (Odss Ratio) 1.314 (CI;1.131-1.527;p=0.000), for reoperation overall effect size (Odss Ratio) 1.619 (CI; 1.255-2.089; p=0.000) was determined to be positive (95% CI: Confidence Interval). CONCLUSION: In this meta-analysis study, preoperative bowel preparation, post-surgical infectious complications and anastomotic leakage rates were evaluated. It was determined that preoperative bowel preparation had an effect on infectious complications and anastomotic leakage.