COVID-19 ARDS olgularında erken dönemde akıgelişimi mortaliteyi arttırır mı?
Does early onset of aki in COVID-19 ards casesincrease mortality?
  1. Tez No: 726525
  2. Yazar: FATMA ÇITAK KARACAER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM OYA HERGÜNSEL, UZMAN RABİA YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Covid 19 ARDS, AKI, AKI prediktörleri, Yoğun Bakım, Mortalite, Covid 19 ARDS, AKI, AKI predictors, Intensive Care, Mortality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Giriş: Covid 19'da en sık pulmoner bulgular ön planda olsa da çoklu organ disfonksiyonuna neden olduğu bilinmektedir. Bu çalışmamızda; Covid 19'la ilişkili ARDS (C-ARDS) nedeniyle invaziv mekanik ventilasyon uygulanan olgularda erken dönemde gelişen akut böbrek hasarı (AKI) ile mortalite ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yoğun bakıma kabulün ilk 5 gün içerisinde AKI gelişiminin yoğun bakım yatış süresine, mekanik ventilatörde kalış süresine etkisi ve sürekli renal replasman tedavisi (CRRT) gereksinimi değerlendirilmiştir. Ortalama arteryal basıncın, vazoaktif ajan kullanımının ve nefrotoksik ajan kullanımının AKI gelişimine etkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan çalışmaya C-ARDS tanısıyla, Mart 2020 – 10 Şubat 2022 tarihleri arasında yoğun bakım ünitesinde takip edilmiş olan, 18 yaş üstü, YBÜ'ye kabulde böbrek fonksiyonları normal olan olgular dahil edilmiştir. Olgulara ait demografik veriler, klinik özellikler, laboratuvar, solunum mekanikleri ve AKI 1-2-3 event verileri Metavision/QlinICU Clinical Decision Support Software'de Structured Query Language (SQL) sorguları ile elde edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 353 olgu dahil edilmiş olup bunların 113'ünde AKI gelişmiştir. Erken evrede AKI gelişen olguların mortalite oranı gelişmeyenlerden anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p=0,001). AKI şiddeti arttıkça mortalite oranının artmış olduğu (AKI 1: %37,2, AKI 2: %61,5, AKI 3: %81,25) tespit edilmiştir. İleri yaş, WBC artışı, platelet düşüşü, YBÜ'ye kabulde yüksek APACHE II skorlarının varlığı ve TMP-SMZ kullanımının bağımsız AKI prediktörleri olduğu, YBÜ'ye kabulde yüksek WBC varlığının ve CRRT'nin ise bağımsız mortalite prediktörleri olduğu bulunmuştur. Sonuç: C-ARDS'ye bağlı erken dönemde gelişen AKI yoğun bakım mortalitesinde artışa sebep olmaktadır. AKI şiddeti arttıkça mortalite de artmaktadır. İleri yaş, yüksek APACHE II skorları, yüksek WBC değerleri, platelet değerlerindeki azalma ve TMP-SMZ kullanımı AKI riskini arttırırken CRRT uygulanması mortaliteyi arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Although pulmonary findings are the most common in Covid 19, it is known to cause multi-organ dysfunction. In this study; it was aimed to examine the relationship between early acute kidney injury (AKI) and mortality in patients who underwent invasive mechanical ventilation due to Covid 19-related ARDS (CARDS). The effect of the development of AKI on the length of stay in the intensive care unit, the length of stay in the mechanical ventilator, and the need for continuous renal replacement therapy (CRRT) in the first 5 days of admission to the intensive care unit were evaluated. The effects of mean arterial pressure, use of vasoactive agents and use of nephrotoxic agents on the development of AKI were investigated. Materials and Methods: Patients with a diagnosis of C-ARDS who were followed up in the intensive care unit between March 2020 and February 10, 2022, over the age of 18, and with normal renal functions at admission to the ICU, were included in the retrospectively designed study. Demographic data, clinical features, laboratory, respiratory mechanics and AKI 1-2-3 event data of the cases were obtained with Structured Query Language (SQL) queries in Metavision/QlinICU Clinical Decision Support Software. Results: 353 cases were included in the study, and 113 of them developed AKI. The mortality rate of cases with early stage AKI was found to be significantly higher than those without (p=0.001). It was determined that the mortality rate increased as the severity of AKI increased (AKI 1: 37.2%, AKI 2: 61.5%, AKI 3: 81.25%). Older age, increased WBC, decreased platelet, presence of high APACHE II scores at admission to ICU and use of TMP-SMZ were found to be independent predictors of AKI, while presence of high WBC at admission to ICU and CRRT were independent predictors of mortality. Conclusion: AKI development in the early period due to CARDS causes an increase in intensive care mortality. Mortality increases as the severity of AKI increases. While older age, high APACHE II scores, high WBC values, decrease in platelet values and use of TMP-SMZ increase the risk of AKI, the application of CRRT increases mortality.