Psödonöbetin eşlik ettiği ve etmediği epilepsi hastalarının psikolojik dayanıklılık, travma ve aleksitimik özellikler açısından karşılaştırılması
Comparison of patients with epilepsy with and without pseudoseizure in terms of resilience, trauma and alexithymic characteristics
  1. Tez No: 726546
  2. Yazar: GAMZE ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEMAN İNANÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: epilepsi, psikojen nöbet, aleksitimi, travma, psikolojik dayanıklılık, epilepsy, psychogenic seizure, alexithymia, trauma, resilience
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Epilepsi hastalığında psikiyatrik komorbidite sık karşılaşılan bir durumdur. Epileptik nöbetleri taklit eden psikojenik nonepileptik nöbetler (psödonöbet) psikiyatride konversiyon bozukluğu başlığı altında ele alınmaktadır. Psödonöbetlerin epilepsi hastalarında görülme sıklığı sanılanın aksine fazladır. Çalışmamızda psödonöbetin eşlik ettiği ve etmediği epilepsi hastalarını kendi arasında ve sağlıklı kontrol grubuyla psikolojik dayanıklılık, travma ve aleksitimik özellikler açısından karşılaştırdık. Çalışmaya nörolojik değerlendirmeler sonrasında 50 pür epilepsi, 20 psikojen nöbetin eşlik ettiği epilepsi hastası ve 70 sağlıklı katılımcı alındı. Bilgilendirme ve ardından yazılı onam alındıktan sonra katılımcıların sosyodemografik verilerine yönelik bilgiler alındı. Katılımcılardan, hepsi öz bildirime dayalı olan Travmatik Yaşantılar Ölçeği, Çocukluk Çağı Travma Ölçeğ, Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği, Toronto Aleksitimi Ölçeği ve Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği'ni doldurmaları istendi. Psikolojik dayanıklılık en düşük psikojen nöbetin eşlik ettiği epilepsi grubunda saptandı. Çocukluk çağı travması ve aleksitimik özellikler en yüksek psikojen nöbetin eşlik ettiği epilepsi grubunda saptandı. Travmatik Yaşantılar Ölçeği toplam puanı açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Psychiatric comorbidities are commonly seen in epileptic patients. Psychogenic nonepileptic seizures (pseudo-seizures) mimicking epileptic seizures are discussed under the title of conversion disorder in psychiatry. Contrary to popular belief, the incidence of pseudoseizures in epileptic patients is higher. In our study, we compared epileptic patients with pseudoseizures to those without and to healty controls In our study, we compared epileptic patients with or without pseudoseizures among themselves and with the healthy control group in terms of psychological resilience, trauma and alexithymic characteristics. After neurological evaluations, 50 pure epilepsy, 20 epileptic patients with psychogenic seizures and 70 healthy participants were included in the study. Firstly, patiens were informed and then the written consent was obtained. Secondly, sociodemographic data of the participants was obtained. Participants were asked to complete the Traumatic Experiences Scale, the Childhood Trauma Scale, the Dissociative Experiences Scale, the Toronto Alexithymia Scale, and the Adult Resilience Scale, all of which were self-reported. Psychological resilience was found lowest in the epileptic patient group accompanied by pseudoseizures. Childhood trauma and alexithymic features were found highest in the epileptic patient group accompanied by psychogenic seizures. A statistically significant difference between the groups in terms of the total score of the Traumatic Experiences Scale was not found.