İnsani müdahale sorunsalında yeni bir süreç: Koruma sorumluluğu
- Tez No: 726626
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Özker KOCADAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İnsani Müdahale, Kosova, Libya, Suriye, Koruma Sorumluluğu, Arap Baharı, İnsan Hakları, Devlet Egemenliği, Birleşmiş Milletler, UMDEK, Humanitarian Intervention, Kosovo, Responsibility to Protect, Libya, Arab Spring, Syria, Human Rights, State Sovereignty, United Nations, ICISS
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Devletlerin egemenlik hakları ve insan hakları arasında yaşanan tartışmaların ve bu tartışmaların çözülmesine yönelik gerçekleştirilen arayışların uluslararası hukuk alanında hangi seviyeye ulaştığı konusu muğlaktır. Yaşanan tartışmalara çözüm önerisi getirmek adına sunulan kavram olarak ise karşımıza koruma sorumluluğu çıkmaktadır. Bu kavrama uluslararası hukuk açısından bakıldığında gelişme sürecinde olan bir norm olarak değerlendirilmektedir. Bahse konu olan kavramın ortaya çıkışında önemli bir yer tutan Kosova müdahalesi ve bu kavrama atıfta bulunan ilk müdahale olarak Libya müdahalesi dikkat çekmektedir. Bu insani müdahalelerden farklı olarak, Suriye Krizinde yaşanan insan haklarına aykırı olaylara karşı sergilenen tutum ise koruma sorumluluğu kavramının yeniden irdelenmesini gerektirmiştir. Bu çalışma; Kosova, Libya ve Suriye'de yaşanan krizleri ayrı ayrı örnek olay incelemesi şeklinde ele alarak insanları, soykırım, etnik temizlik, katliam, savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan korumak için icra edilen uluslararası müdahale kavramının ulaştığı son durumun ortaya konmasını amaçlamaktadır. İlk üç bölümde insani müdahale ve koruma sorumluluğu kavramları teorik açıdan incelenmiş ve aralarındaki bağ irdelenerek birbirleri arasında yaşanan geçiş süreci değerlendirilmiştir. Müteakiben önceki bölümlerde aktarılan bilgiler doğrultusunda sırasıyla Kosova, Libya ve Suriye krizleri incelenerek Koruma Sorumluluğu kavramının etkileri değerlendirilmiştir. Bu çalışmada neticesinde, insanlığa karşı işlenen suçlardan kendi vatandaşlarını koruma yükümlülüğünün, ilgili devlet adına zaten uluslararası hukuk çerçevesinde tanınan bir norm olarak yer aldığını ve BM ile diğer devletler açısından da“gelişmekte olan bir norm”statüsünde bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fakat söz konusu normun hukuki boyutta bir sorumluluğa dönüşerek uluslararası hukuk kuralı sıfatı kazanması için çok daha fazla aşama kat etmesi gerekmektedir. Bu durumun gerçekleşmesi için ise örnek oluşturacak tutarlı ve kararlı uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is unclear to what extent the debates between the sovereignty rights of the states and human rights and the search for the resolution of these debates have reached the level of international law. As a concept presented in order to offer a solution to the discussions, there is a Responsibility to Protect us. In terms of international law, this concept is considered as a norm in the process of development. The intervention of Kosovo, which has an important place in the emergence of this concept, and the Libya intervention as the first intervention in question, are noteworthy. Unlike these humanitarian interventions, the attitude against the violations of human rights in the Syrian Crisis necessitated the re-examination of the concept of Responsibility to Protect. This work; Kosovo, Libya and Syria as a separate case study of the crisis in the form of people by the people, genocide, ethnic cleansing, massacres, war crimes and crimes against humanity committed to protect the concept of international intervention aims to reveal the latest situation. In the first three chapters, the concepts of humanitarian intervention and Responsibility to Protect were examined from a theoretical perspective and the relationship between each other was examined and the transition process between each other was evaluated. In the following sections, the effects of Kosovo, Libya and Syria crisis were examined and the effects of the concept of Responsibility to Protect were evaluated. As a result of this study, it has been concluded that the responsibility to protect its citizens from crimes against humanity is already recognized as a norm in the framework of international law for the related state and it has the status of developing norm for the UN and other states. However, it is believed that this norm should take more and more steps to become a legal responsibility and gain the title of international law. In order to achieve this situation, consistent applications are needed.