Yutma güçlüğü olan yetişkin hastalarda larynx ve pharynx yapısı
Larynx and pharynx structure in adult patient with swallowing difficulties
  1. Tez No: 726683
  2. Yazar: HALE ADAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BÜYÜKMUMCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi (BT), Disphagia, Larynx ve Pharynx Anatomisi, Computed Tomography (CT), Dysphagia, Larynx and Pharynx Anatomy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada bilgisayarlı tomografi kullanılarak disfaji tanılı bireylerde, disfaji tanısı almayan bireylere göre larynx ve pharynx'in morfometrik değişiklikleri incelendi. Gereç ve Yöntem: Çalışmada boyun BT' si çekilen 50 hastanın (27'si erkek, 23'ü kadın olmak üzere) görüntüleri üzerinden ölçüm yapılmıştır. Disfaji tanılı 14 erkek 7 kadın olmak üzere 21 kişi ve disfaji tanısı bulunmayan 16 kadın 13 erkek olmak üzere 29 kişi idi. Ölçüm birimi olarak uzunluk ölçümünde mm, hacim ölçümünde mm3 kullanılmıştır. 256 dedektörlü CT cihazında (Siemens Somatom Definition Flash) ölçümler yapılmıştır. Kesit kalınlığı 1 mm' ye ayarlanmıştır. Tarama süresi yaklaşık 40 sn idi. Hacim ölçümleri radyolojik iş istasyonundan syngovia isimli programa aktarılarak yapılmış, hacimler programdan üç boyutlu görüntülenebilmiştir. Çalışmada oropharynx hacmi (HOP), laryngeal ve hypophayrngeal kavite hacmi (HLH), pharynx uzunluğu (UP), pharynx genişliği (GP), vallaculae altı ile plica vocalis'lerin arasındaki mesafe (Mvv), pharynx'in anteroposterior çapı (UTVF) ölçülmüştür. Bulgular: İstatiksel analizlerde iki grup arasında anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Cinsiyet ve yaşa bakılmaksızın iki grubun karşılaştırmasında GP değerinin istatistiki olarak anlamlı farklılık gösterdiği ve kontrol grubunda çok daha büyük değerlere sahip olduğu belirlenmiştir. Grupları kendi arasında değerlendirdiğimizde ise hem kontrol grubunda hem yutma grubunda da MVV ve UP değeri erkeklerde çok daha büyük olduğu görülmüştür. Yutma grubunda HLH değeri erkeklerde çok daha büyük olarak tespit edilmiştir. Sonıuç: Çalışmada kontrol grubu ve disfaji grubu arasında pharynx ve larynx morfometrisinin karşılatırılmasında anlamlı bir fark elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the morphometric changes of the larynx and pharynx were investigated in individuals with dysphagia compared to individuals without a diagnosis of dysphagia using computed tomography. Materials and Methods: In the study, measurements were made on the images of 50 patients (27 men and 23 women) who had neck CT. There were 21 individuals, 14 males and 7 females, with dysphagia diagnosis and 29 individuals, 16 females and 13 males, who were not diagnosed with dysphagia. As the unit of measurement, mm was used for length measurement and mm3 was used for volume measurement. Measurements were made on a 256 detector CT device (Siemens Somatom Definition Flash). The section thickness was set to 1 mm. Scanning time was approximately 40 sec. Volume measurements were made by transferring them from the radiological workstation to the program called syngovia, and the volumes could be viewed in three dimensions from the program. In the study, oropharynx volume (HOP), laryngeal and hypophayrngeal cavity volume (HLH), pharynx length (UP), pharynx width (GP), distance between sub-vallaculae and plica vocalis (Mvv), pharynx anteroposterior diameter (UTVF) were measured. Results: In the statistical analysis, it was determined that there was no significant difference between the two groups. In the comparison of the two groups regardless of gender and age, it was determined that the GP value showed a statistically significant difference and had much larger values in the control group. When we evaluated the groups among themselves, it was seen that the MVV and UP values in both the control group and the swallowing group were much higher in males. In the swallowing group, the HLH value was found to be much higher in males. Conclusion: In the study, no significant difference was found between the control group and the dysphagia group when comparing the pharynx and larynx morphometry.