Prefabrikasyon ve sürdürülebilir tasarım stratejileri: Addis Ababa'da entegre konut geliştirme programı
Sustainable design strategies with prefabricated assemblies: The case of integrated housing development program in Addis Ababa
  1. Tez No: 726741
  2. Yazar: MOHAMMED JEMAL AHMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT BAŞDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, prefabrikasyon, tasarım, LCH-MH teknolojisi, konut, Sustainability, prefabrication, design, LCH-MH technology, housing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Çevre, toplum ve ekonomi sürdürülebilirliğin boyutlarıdır. Binaların yaşam döngüsünün uzatılmasıyla bağlantılı olarak kullanılan tasarım ve yapım yaklaşımının değerlendirilmesi, bina tasarımında çevresel sürdürülebilirliği ölçmenin yöntemlerinden biridir. Bunu Etiyopya, Addis Ababa'daki devlete ait entegre konut geliştirme programı (IHDP) ile ilişkilendiren çalışma, prefabrikasyon uygulamasıyla konut prototiplerinin tasarımında kullanılan tasarım amacını ve stratejileri değerlendiriyor. Program, büyük bakım ve değiştirme olmadan on yıl sürebilen prefabrikasyonu entegre eden LCH-MH teknolojisini özel olarak geliştirdi. Bununla birlikte, yapım süresi ve maliyetini azaltarak prefabrikasyonun geleneksel faydalarından yararlanmanın yanı s ıra, IHDP, LCH-MH teknolojisi ile inşa edilen konutların yaşam döngüsünü uzatmayı amaçlayan uyarlanabilir tasarım yaklaşımından yoksundur. Araştırma, IHDP prototip tasarımının hedefleri, LCH-MH bina sisteminin prototip tasarımı ve bina sistemi ile ilişkisi ve bina sakinlerinin yapıdan memnuniyeti hakkında hem birincil hem de ikincil verileri toplar. Daha sonra, 1995 yılında Stewart Brand tarafından ana hatlarıyla belirtildiği gibi, site, yapı, hizmet ve mekan planı gibi binanın kesme katmanları ile ilgili olarak, yapı elemanlarının uzun ömürlülüğü üzerinde yorumlayıcı analiz yapılır. Bunlar, prefabrikasyon ve uyarlanabilirlik ile tasarım ilkelerine dayalı olarak daha da sentezlenir. Bulgular, yerinde inşaat süresini ve masrafını azaltmayı hedefleyen prefabrikasyon teknolojisinin kullanılmasına rağmen, önemli yerinde inşaat çalışmalarının devam ettiğini göstermektedir. Prefabrikasyon yoluyla binaların uzun ömürlü olması için tasarım yapmanın yanı s ıra tasarım kavramları ve prefabrikasyon arasında bir koordinasyon eksikliği vardır. Çalışma, demontaj, yeniden kullanım ve değişim tasarımı çerçevesinde LCH-MH teknolojisi ile tasarıma entegre edilebilecek prefabrike elemanlar kullanılarak değişime uyarlanabilir çözümleri tartışmakta ve sunmaktadır. Bunlar, Addis Ababa'daki mevcut prototipe veya gelecekteki uygun fiyatlı konut gelişimine dahil edilebilir.
Özet (Çeviri)
Environment, society and economy are dimensions of sustainability. Evaluation of the design and construction approach used in connection to prolonging the life cycle of buildings is one of the methods of measuring environmental sustainability in building design. Relating this to the government-owned integrated housing development program (IHDP) in Addis Ababa, Ethiopia, the study assesses the design objective and strategies employed in the design of housing prototypes with the application of prefabrication. The program specifically developed LCH-MH technology integrating prefabrication that could last ten years without major maintenance and replacement. However, aside from utilizing the conventional benefits of prefabrication through decreased construction time and cost, the IHDP lacks adaptable design approach aimed at prolonging the life cycle of housings built with LCH-MH technology. The research gathers both primary and secondary data on the IHDP prototype design's objectives, the LCH-MH building system's relationship to the prototype design and building system, and occupants' satisfaction with the structure. Then, with relation to the building's shearing layers such as site, structure, service and space plan as outlined by Stewart Brand in 1995, interpretative analysis is performed on the longevity of the building elements. These are further synthesized based on design principles with prefabrication and adaptability. The findings indicate that, despite the use of prefabrication technology targeted at reducing onsite construction time and expense, significant onsite construction work still persists. There is a lack of coordination between design concepts and prefabrication, as well as designing for the longevity of buildings through prefabrication. The study discusses and offers adaptable to change solutions using prefabricated elements that might be integrated into designing with the LCH-MH technology under the framework of the design for disassembly, reuse, and change. These might be incorporated into the existing prototype or future affordable housing development in Addis Ababa.