Lefke ve Güzelyurt bölgesinde vücutgeliştirme ile ilgilenen erkeksporcuların beslenme bilgi düzeyleri vebesinsel ergojenik destek hakkındakitutumlarının bazı antropometrikölçümleri ile ilişkisinin belirlenmesi
- Tez No: 726742
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Nazal BARDAK PERÇİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Vücut geliştirme, Ergojenik destek, Erkek sporcu, Body building, Ergogenic support, Male athlete
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma Lefke ve Güzelyurt bölgesinde vücut geliştirme sporu yapan erkek sporcuların beslenme bilgi düzeylerinin, besinsel ergojenik besin destek hakkında tutumlarının antropometrik ölçümlerine etki ilişkisini belirlemek ve beslenme açısından öneriler geliştirebilmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmaya vücut geliştirme sporu ile ilgilenen 100 erkek dahil edilmiştir. Çalışmadaki bulgular sporculara uygulanan anket ile ortaya çıkmıştır. Ankette genel bilgiler, beslenme alışkanlıkları, besin takviyesi kullanım durumu, antropometrik ölçümler, besinsel ergojenik destek ürünlerine tutumları ve beslenme bilgi düzeylerini öğrenme amaçlı sorular sporculara sorulmuştur. Ankete katılan vücut geliştirme sporu yapan erkek sporcuların özellikleri şunlardır. 1. %73'ü 30 yaş altında 2. %48'i 2 yıldan az süredir vücut geliştirme sporu ile ilgilenmekte 3. %89'u bekâr 4. %50'si çalışmakta 5. %94'ünde herhangi bir sağlık sorunu bulunmamakta 6. Sporcuların %47'si lise, %44'ü üniversite mezunu 7. Sporcuların %53'ü alkolü düzenli kullanmakta 8. %23'ü haftada 1alkol kullanmakta 9. %70'inin bazen öğün atladığı ortaya çıktı 10. %98'i besin takviyesi kullanmakta 11. %48'i besin takviyesini kas kütlesini artırmak için kullandığını ifade etmekte ii 12. %70'i besin takviyesi olarak protein tozunu kullanmakta 13. Besin takviyesi kullanan sporcuların %73'i ürünleri ilgili mağazadan aldığını söylemekte Araştırmaya katılan sporcuların antropometrik ölçümleri ile atlanan öğünler karşılaştırıldığında (Vücut Kitle Endeksi) VKİ, vücut kas ağırlığı, üst orta kol çevresi ile atlanan öğünler arasında anlamlı fark saptanmıştır (p0.05). Araştırmaya katılan sporcuların antropometrik ölçümlerinin bilgi düzeyi ile arasında anlamlı düzeyle ilişki saptanmamıştır (p>0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to analyse the relationship between nutrition knowledge levels of male athletes' attitudes towards nutritional ergogenic nutritional support and anthropometric measurements in Lefke and Güzelyurt region. 100 men interested in bodybuilding were concluded in the study. The findings of the study were obtained by a questionnaire applied to athletes. The questionnaire includes general information, nutritional habits, nutritional supplement use status, anthropometric measurements, attitudes to nutritional ergogenic support products, and questions about nutritional information levels.73% of the male athletes who participated in bodybuilding were under 30 years of age. 48% of athletes have been involved in bodybuilding for not more than 2 years. 53% of the athletes used alcohol and 23% stated that they used it once a week. It was found that 70% of the participant athletes in the research sometimes skipped meals. 98% of the athletes participating in the research use dietary supplements. 48% of the athletes who participated in the study stated that they used the dietary supplement to increase muscle mass. 70% of the athletes participating in the research use protein powder as a nutritional supplement. 73% of athletes using dietary supplements said that they bought the products from the relevant store. When the anthropometric measurements of the athletes participating in the study were compared with the skipped meals, a significant difference was found between BMI, body muscle mass, upper middle arm circumference and skipped meals (p0.05). There iv was no significant relationship between the level of knowledge of anthropometric measurements of the athletes participating in the study (p>0.05).