Yaşam döngüsü analizi ile sürdürülebilir katı atık yönetimi;Kocaeli ili örneği
Sustainable solid waste management with life cycle analysis for Kocaeli province
- Tez No: 726774
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİYE SUNA ERSES YAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yaşam döngüsü analizi, sürdürülebilir atık yönetimi, bertaraf yöntemleri, entegre atık yönetimi, katı atık, Life cycle analysis, sustainable waste management, disposal methods, integrated waste management, solid waste
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Katı atıkların toplanması ve bertaraf edilmesi sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel olarak kozmopolit yapıları nedeniyle büyük şehirlerin ciddi sorunları arasındadır. Çevresel ve sosyal açıdan etkin bir ayrıştırma-toplama ve geri dönüşüm ve bertaraf yöntemini ortaya koymak için katı atık bertaraf yönteminin seçimi, geri dönüştürülmüş ambalaj malzemesi miktarları, kaynak tüketimleri, ilgili emisyonlar, çalışma koşulları, sosyal kabul edilebilirlik ve insan hakları gibi konuları içeren bütüncül bir yaklaşımla analiz edilerek gerçekleşmelidir. Sunduğumuz tez kapsamında mevcut ve alternatif katı atık yönetim sistemleri incelenmiş; küresel, çevresel ve insan üzerindeki etkiler açısından birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Elimizdeki araştırma temel olarak uzun vadeli bir saha gözlemine, veri toplamaya ve mevcut sistem analizine dayanmaktadır. Mevcut sistem analizinin ardından araştırma alanı için alternatif senaryo da belirlenmiştir. Analiz edilmek ve etkileri kıyas edilmek üzere üç ayrı senaryo belirlenmiştir. Tüm belediye katı atıkların doğrudan düzenli depolanması, katı atıkların hedef 23 planına uygun olarak %35'nin geri dönüşüme kazandırılması sonrasında doğrudan depolanması ve son olarak da tüm katı atık materyallerinin tamamının yakılması şeklindedir. Senaryoların çevresel etkileri Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi metodolojisi kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarında, doğrudan düzenli depolama ve geri dönüşüm sonrasında düzenli depolama işleminin küresel ısınma ve fotokimyasal oksidasyon potansiyeli gibi çevresel etkilerinin olumsuz yönde daha etkili olduğunu görülmüştür. Öte yandan asidifikasyon, ötrofikasyon ve ozon tabakasına etkileri yönüyle katı atıkların tamamının yakılması senaryosu daha dezavantajlı bulunmuştur. Sonuç olarak, lokalizasyona uygunluğu değerlendirerek entegre sistemlerin kurulması muhtemel en optimal katı atık yönetim sistemi olacaktır.
Özet (Çeviri)
Solid waste collection and disposal are severe problems among metropolitan cities due to their social, economic, cultural, and environmental cosmopolitan structures. To reveal an environmentally and socially effective sorting-collection and recycling and disposal method, a holistic approach to the selection of solid waste disposal method includes the amounts of recycled packaging material, resource consumptions, related emissions, working conditions, social acceptability human rights should be analyzed and realized. Within the thesis's scope, existing and alternative solid waste management systems were examined and compared in terms of global, environmental, and human impacts. The research at our disposal was mainly based on long-term field observation, data collection, and analysis of existing systems. After the current system analysis, an alternative scenario for the research area was also determined. He would identify three strategies for analyzing and comparing their effects: direct landfilling of solid waste in the entire municipality, natural storage of solid waste after recycling 35% following the target 23 plan, and finally incineration of all solid waste materials. Both environmental impacts of the scenarios were determined using the Life Cycle Assessment methodology. The study results showed that direct storage and storage after recyclable waste decomposition are more effective in the negative impact of environmental effects such as global warming and photochemical oxidation potential. On the other hand, the scenario of incineration of all solid wastes was more disadvantageous in terms of environmental effects such as acidification, eutrophication, and ozone layer effects. As a result, establishing integrated systems by assessing suitability for localization will likely be the most optimal solid waste management system.