Branşlar bazında banka sigortacılığının (bankasürans) sigortacılık sektöründeki performansa etkisi
The effect of bank insurance on branch basis on performance in insurance sector
- Tez No: 726793
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECLA TUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Sigortacılık, İşletme, Banking, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Banka sigortacılığı, Performans, Sigorta Pazarlaması, Sigortacılık, Bancassurance, Performance, Insurance Marketing, Insurance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sigortacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Küreselleşmeyle birlikte rekabet olgusunun giderek arttığı modern finansal piyasalar giderek büyük bir değişim yaşamakta ve birbirleriyle entegre şekilde çalışmalarını sürdürmektedirler. Bu süreçten etkilenen sektörler arasında sigortacılık sektörü de yerini almıştır ki, bankacılık sektörüyle güç birliği yaparak banka sigortacılığına (bankasürans) yönelmiştir. Banka sigortacılığı, Almanya ve Fransa'da anıldığı adıyla allfinanz ve bancassurance, sigortacılık ürün ve hizmetlerinin bir dağıtım kanalı olarak bankalar aracılığıyla müşterilere ulaştırılmasıdır. Tasarruflardaki değişmeler, finansal piyasalardaki rekabetçi ortam, sigortacılığa yönelik faaliyetlerin daha fazla müşteriye ulaşması gerekliliği gibi birçok husus bu iki sektörün güç birliği yapmasını sağlamış, banka sigortacılığı oluşturulan modellerle tüketicilere ulaşmaya başlamıştır. Branşlar Bazında Banka Sigortacılığının (Bankasürans) Sigortacılık Sektöründeki Performansa Etkisi başlıklı yüksek lisans tez çalışmamızda banka sigortacılığının Türkiye ve dünyadaki gelişimi göz önüne alınarak Avrupa, Amerika, Afrika kıtası gibi birçok önemli coğrafyada yer alan ülkelerde branşlar bazında banka sigortacılığı uygulamaları, faaliyet raporları ve mevzuatların incelenmesiyle birlikte 1980'lerden itibaren banka sigortacılığının sigortacılık sektöründeki performansa etkisi ele alınmış, sigortacılık ve bankacılık sektörünün yapmış olduğu bu işbirliğinin baş aktör olan sigortacılık sektörünün performansını ne yönde etkilediği incelenmiştir. Çalışma kapsamında oluşturulan içindekiler bölümünde sigortacılık sektörünün yapısı, banka sigortacılığı kavramı, banka sigortacılığının geçmişten günümüze durumu ve özellikle 2000'li yıllardan sonra küreselleşmenin de artmasıyla birlikte ülke ekonomileri içerisindeki faaliyetlerine yönelik literatür sunulmuştur. Yapılan bu çalışma doğrudan ülkelerin yetkili kuruluşlarından alınan raporlar eşliğinde sonuçların değerlendirilmesi, aynı zamanda mevcut banka sigortacılığı literatürüyle desteklenerek yorumlanmasıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Modern financial markets, in which the phenomenon of competition is increasing with globalization, are experiencing a great change and continue to work in an integrated manner with each other. The insurance sector has also taken its place among the sectors affected by this process, and it has turned to bancassurance (banassurance) by joining forces with the banking sector. Bancassurance, known as allfinanz and bancassurance in Germany and France, is the delivery of insurance products and services to customers through banks as a distribution channel. Many issues such as the changes in savings, the competitive environment in the financial markets, the necessity of reaching more customers for insurance activities, enabled these two sectors to join forces, and bancassurance started to reach consumers with the models created. In our master's thesis titled The Effect of Bank Insurance on Branch Basis On Performance In Insurance Sector considering the development of bancassurance in Turkey and in the world, in countries located in many important geographies such as Europe, America and Africa, bancassurance practices on the basis of branches, annual reports and legislations were examined. The effect of bancassurance on the performance of the insurance sector since the 1980s has been discussed, and how this cooperation between the insurance and banking sector affects the performance of the insurance sector, which is the main actor, has been examined. In the contents section created within the scope of the study, the structure of the insurance sector, the concept of bancassurance, the status of bancassurance from the past to the present, and the literature on its activities in the national economies, especially with the increase of globalization after the 2000s. This study has been prepared by evaluating the results with the reports obtained directly from the authorized institutions of the countries, and also by supporting the current bancassurance literature and interpreting it.