The role of strategic planning in achieving competitive advantage in institutions case study: al-Qalam University / Iraq
Kurumlarda rekabet gücünün sağlanmasında stratejik planlamanın rolü örnek olay: el-Kalam Üniversitesi / Irak
- Tez No: 726843
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU GİRİŞKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Planlama, Stratejik Planlama, Rekabet, Planning, Strategic Planning, Competitive Advantage
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, stratejik planlama ile kurumlarda rekabet avantajı arasındaki ilişkiyi öğrenmeyi amaçlamaktadır. ayrıca stratejik planlama boyutlarının (iç çevre, dış çevre, misyon, hedefler) Irak'taki El-Kalam üniversitesinde rekabet gücü elde etme üzerindeki etkisinin kapsamını açıklığa kavuşturmak. Çalışma hedeflerine ulaşmak için bir anket hazırlanmış ve verileri analiz etmek ve hipotezleri test etmek için SPSS uygulaması kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, kurumun iç ve dış çevresi ile rekabet avantajı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu kanıtlamış ve boyut (misyon ve hedefler) ile rekabet avantajı arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Araştırmacı, kurumlara stratejik planlar geliştirmelerini ve eğitim, motivasyon ve terfi yoluyla insan kaynaklarını içeren iç ortama ve rakipleri analiz ederek ve ekonomik ve demografik değişikliklere ve hükümet yasalarına uyum sağlayarak dış çevreye odaklanmalarını tavsiye eder ... vb. Ve etkilenen misyon ve hedeflerin kurumlarda rekabet avantajı sağladığını göstermiştir. Bu nedenle, üniversite sahipleri / yöneticileri, kurumun misyonunu daha da sağlamlaştırmak ve onlara sürekli olarak hedefleri hatırlatmak için daha stratejik planlama faaliyetleri uygulamak için mümkün olan her çabayı göstermelidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to know the relationship between strategic planning and competitive advantage in institutions, as well as to clarify the extent of the impact of strategic planning dimensions (internal environment, external environment, mission, goals) on achieving competitiveness at Al – Qalam university in Iraq. To achieve the study objectives, a questionnaire was prepared, and the SPSS application was used to analyze the data and test the hypotheses. The results of the study proved that there is a statistically significant relationship between the internal and external environment of the institution and the competitive advantage, and it showed that there is relationship between the dimension (mission and goals) and competitive advantage. The researcher recommends institutions to develop strategic plans and focus on the internal environment that includes human resources through training, motivation and promotion, as well as the external environment through analyzing competitors and adapting to economic and demographic changes and government laws ... etc. And showed that the mission and goals affected on achieved the competitive advantage in institutions. Therefore, university owners / managers must make every possible effort to practice more strategic planning activities in order to further entrench the mission of the institution, and to remind them constantly of the goals.