Mersin ili Toroslar ilçesinde tarım sigortası uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of agricultural insurance practices in Toroslar district of Mersin
  1. Tez No: 726963
  2. Yazar: GALİP YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: TARSİM, Tarım Sigortaları, Toroslar, Mersin, TARSİM, Agricultural Insurance, Toroslar, Mersin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tezde Mersin İli Toroslar İlçesinde Tarım Sigortası Uygulamalarının Değerlendirmesi ile üreticilerin tarım sigortası yaptırma veya yaptırmama kararlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Basit tesadüfü örnekleme yöntemi ile Toroslar ilçesine bağlı 41 kırsal mahallede, tarım sigortalı üretim yapan 179, tarım sigortasız üretim yapan 149 toplam 328 üretici ile yüz yüze görüşme ile anket yapılmıştır. Elde edilen veriler 2021 üretim yılını kapsamaktadır. Sigortalı tarımsal üretim yapan ve yapmayan üreticilerin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, aile birey sayısı, işlenen arazi varlığı, ortalama yıllık tarımsal cirosu, tarım dışı geliri, finansman kaynakları, sosyal güvenlik durumu, üreticilerin risk algısı, tarım sigortası yaptırma ve yaptırmama tercih nedenleri, tarım sigortası benimseme durumu incelenmiştir. Görüşülen üreticilerin %54,6'sının tarım sigortası yaptırdığı, yaptıranların büyük bir çoğunluğunun (%96,6) tarımsal kredi kullanmak için zorunlu olduğu için sigorta yaptırdığı saptanmıştır. Araştırmanın diğer bir önemli bulgusu da üreticilerin ancak %25'inin kırsal mahallede sürekli olarak ikamet ettiğidir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to evaluate the Agricultural Insurance Practices in the Mediterranean basin, Mersin Province, Toroslar District, and to determine the factors affecting the producers' decisions to have agricultural insurance or not. The producers of Toroslar district, who were surveyed with the simple random sample method, constituted the main population of the research. A face-to-face interview was conducted with a total of (328) producers in 41 Rural Districts (179) producing with agricultural insurance and 149 producing without agricultural insurance. The data obtained covers the production year of 2021. Gender, age, education level, number of family members, cultivated land, average annual agricultural turnover, non-agricultural income, financing resources, social security status, risk perception of producers, reasons for choosing to have agricultural insurance or not, agricultural insurance adoption status was examined. It is found that 54.6% of farmers have agricultural insurance, for the most of them (96.6 %) reason of having insurance is using agricultural credit that is insurance must be needed. It also found that only 25% of farmers lives permanently in the villages.