COVİD-19 pandemisi sırasında çocuklar arasında sosyal izolasyon ve ekran maruziyetinin bilgisayar oyun bağımlılığı üzerine etkileri, Yenişehir örneği, Mersin
The effects of social isolation and screen exposure on the computer game addiction among children during the COVID-19 pandemic; Yenisehir sample, Mersin
  1. Tez No: 726979
  2. Yazar: MERYEM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERİHAN ÇAM RAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemic, Social Isolation, Screen exposure, Parental Attitudes, Computer Game Addiction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Covid-19 salgını, tüm dünyada önemli sosyal, ekonomik, ruhsal sorunlara yol açmıştır. Bu araştırmada, salgının ülkemizdeki etkilerini incelemek amacıyla çocukların sosyal izolasyon, ekran maruziyeti durumlarının ve ebeveyn tutumlarının çocukların bilgisayar oyun bağımlılıkları üzerine etkileri araştırılmıştır. Yöntem: Araştırmamız, nicel olarak betimsel tarama yöntemi ile tasarlandı. Araştırmamızın örneklemini, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Mersin ili Yenişehir ilçesinde 25 devlet okulu 3. ve 4. Sınıf öğrencilerinden random olarak seçilmiş olan 155 kız ve 151 erkek olmak üzere toplam 306 öğrenciden oluşturdu. Araştırmada veri toplama araçları olarak; cinsiyet, sosyal izolasyon durumları, teknolojik araçlarla günlük vakit geçirme süreleri, çocukların sosyal aktiviteleri gibi bilgileri içeren“Kişisel Bilgi Formu”,“Çocuklar İçin Bilgisayar Oyun Bağımlılığı Ölçeği”ve“Anne Baba Tutum Ölçeği”kullanıldı. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı programında analiz edildi. Bulgular: 9 ve 10 yaş aralığında olan katılımcıların ortalama yaşı 9,21 idi. Çalışmamızda, yaşanan sosyal izolasyon ve ekran maruziyeti durumlarının, katılımcıların %60'ında bilgisayar oyunlarına olan ilgilerini ve %54,2'sinde bu oyunlarla geçirilen süreleri arttırdığını, ayrıca %50,45'i pandemi döneminde kendilerini yalnız hissettiklerini bildirdi. Sosyal izolasyon yaşayan çocukların, bilgisayar oyunu oynama düzeyi ortalamasının diğerlerinden anlamlı olarak daha yüksek olduğu (p < .001) tespit edildi. Yine, bilgisayar oyunu oynama düzeyi ile telefonda (r= .41, p < .001), televizyonda (r = .23, p < .001), bilgisayarda (r = .33, p < .001) ve tablette (r = .23, p < .001) günlük vakit geçirme düzeyi arasında pozitif yönde ve anlamlı düzeyde ilişki olduğu tespit edildi. Anne baba tutumlarından psikolojik özerklik alt boyutu ve cinsiyet faktörü bilgisayar oyun bağımlılığı düzeyi anlamlı bir ilişki tespit edildi. Sonuç: Araştırmamızın sonuçlarına göre, pandemi döneminde bilgisayar oyunlarına olan ilginin arttığı, çocukların sosyal izolasyonu hissetme durumu, cinsiyet faktörü, teknolojik araçlarla günlük vakit geçirme süreleri ile bilgisayar oyun bağımlılığı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Pandeminin, çocukların gelişimsel, ruhsal ve sosyal etkilerinin daha geniş kapsamlı araştırılmasına ve koruyucu önlemler alınmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
As a country, we have experienced all the effects of the Covid-19 epidemic, which has surrounded the whole world, in terms of social, economic, educational and psychological aspects. This research was conducted to investigate the effects of children's social isolation and screen exposure, as well as parental attitudes, on children's computer game addiction in order to examine the effects of the epidemic in our country. The research is a quantitative study, descriptive survey method was used. The population of the research consists of 25 public schools in Yenişehir district of Mersin province in the 2020-2021 academic year. The sample group consists of 306 randomly selected students from these schools who participated in the research. In the study, the relationship between parental education level, family income, gender factor, parental attitudes, social isolation situations, daily spent time with technological tools, frequency of children playing in the park, playing on the street and attending courses with addiction of computer games was investigated. According to the results of the study, a significant relationship was determined in accordance with the literature, with the state of children's feeling of social isolation, psychological autonomy subdimension from parental attitudes, gender factor, daily time spent with technological tools and computer game addiction level. In the study,“Personal Information Form”,“Children's Computer Game Addiction Scale”and“Parental Attitude Scale”were used as data collection tools. The data obtained from the research were analyzed in the SPSS 22.0 package program.