Beden Odaklı Bütünleyici Travma Terapi Modelinin (RITTM) pilot uygulamasının karma araştırma deseni ile değerlendirilmesi
Evaluation of the Body-oriented Integrative Trauma Therapy Model (RITTM) pilot practive with the mixed research design
- Tez No: 727043
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ilişkisel, travma, RITTM®, reconnect, butunleyici, terapi, modeli, tssb, depresyon, anksiyete, trauma, reconnect, integrative, treatment, model, ptsd, depression, anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çocukluk döneminde kişinin bakımverenleri veya ilişkide bulunduğu bireyler tarafından maruz kaldığı süreğen stres durumları ilişkisel travma olarak değerlendirilmektedir. Çocukluk çağı olumsuz yaşantılarından ötürü ilişkisel travma mağduru olan bireylerin, yetişkinlik yıllarında depresyon, anksiyete ve post travmatik stres bozukluğu gibi birçok ruhsal ve bedensel sorun yaşamaya eğilimli olmakta oldukları bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Dr. Karol Darsa, bir travma terapi modeli olarak EMDR, Brainspotting, Somatik Deneyimleme, Sensorimotor Psikoterapi, Somatik Travma Terapisi, Enerji Psikolojisi, Gestalt Terapisi modellerinde kullanılan yaklaşımların bir entegrasyondan oluşan RITTM® modelini geliştirmiştir. Bu araştırmada, ilişkisel travma yaşamış olan üç katılımcı ile beş oturumluk RITTM® pilot uygulaması yürütülerek modelin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. RITTM® uygulamasına katılan üç katılımcıya Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Envanteri ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu Kontrol Listesi ön test ve son test uygulamaları yapılarak Pearson korelasyon analizi ve Wilcoxon sıralı işaretler testi ile katılımcıların uygulama öncesi ve sonrasındaki depresyon, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu düzeyleri arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Uygulama sonrası katılımcıların deneyimleri, derinlemesine görüşmeler yapılarak tematik ve fenomenolojik analiz yöntemleri ile analiz edilmiştir. Katılımcılar uygulamalar sırasında çeşitli farkındalıklar geliştirdiklerini, RITTM® uygulaması sonrasında hayatlarına dair olabilecek değişim ve gelişmelere dair merak içinde olduklarını belirtirken, edinmiş oldukları çeşitli baş etme mekanizmalarından bahsetmişlerdir. Ayrıca, uygulanan yöntemlerin bazıları için katılımcıların tamamı olumlu etkilendiklerini aktarırken, bazı uygulamaların yaratmış olduğu etki ve izlenimler danışandan danışana göre değişkenlik göstermiştir. Beş oturumluk uygulamada katılımcıların depresyon, anksiyete ve TSSB düzeylerinde anlamlı bir değişikliğe rastlanmamıştır. Çalışmanın örneklem sayısı, örneklem grubu, çalışmanın şekli ve şartları ile ilgili sonraki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The chronic stress situations that the person is exposed to by the caregivers or the individuals with whom he/she is in a relationship during childhood are considered as relational trauma. It has been shown by scientific studies that individuals who are victims of relational trauma due to their negative childhood experiences tend to experience many mental and physical problems such as depression, anxiety and post-traumatic stress disorder in their adulthood. Dr. Karol Darsa has developed the RITTM® model, which is an integration of approaches used in EMDR, Brainspotting, Somatic Experiencing, Sensorimotor Psychotherapy, Somatic Trauma Therapy, Energy Psychology, Gestalt Therapy models as a trauma therapy model. In this study, it was aimed to evaluate the model by conducting a five-session pilot practice of RITTM® with three participants who experienced relational trauma. Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, and Post-Traumatic Stress Disorder Checklist pretest and posttest were applied to three participants participating in RITTM®, and Pearson correlation analysis and Wilcoxon Signed Ranks Test were applied to the participants. The relationship between depression, anxiety, and post-traumatic stress disorder levels before and after the application was analyzed. After the application, the experiences of the participants were analyzed with thematic and phenomenological analysis methods by conducting in-depth interviews.While the participants stated that they developed various awareness during the practices, they were curious about the changes and developments in their lives after the RITTM®, and they talked about the various coping mechanisms they had acquired. In addition, for some of the methods applied, all of the participants reported that they were positively affected, while the effects and impressions of some methods varied from client to client. In five session, no significant change was found in the depression, anxiety and PTSD levels of the participants. Suggestions were made for further studies regarding the sample size of the study, the sample group, the form and conditions of the study.