Cinselliğe vurgu yapan hazır yiyecek reklamlarının göstergebilimsel açıdan çözümlenmesi
  1. Tez No: 727296
  2. Yazar: YAĞMUR KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel, Dondurma, Göstergebilim, Reklâm, Sexual, Ice cream, Semiotics, Advertising
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Hedeflenen kitlelerin tutumlarını değiştirerek istenen satın alma davranışlarına dönüştürme sürecinde tüketici tarafından iletinin okunması, algılanması, benimsenmesi ve anımsanması gibi bir dizi etkileşim gerçekleşir. Böylece tüketicinin reklâm iletisinden etkilenmesi söz konusu olur. Bu etkileşimlerde etkisi olan fiziksel ve kültürel özellikler gibi sayısız faktörün yanı sıra hedeflenen kitlenin cinsiyeti de bulunmaktadır. Cinsiyet öğesi aynı zamanda reklamın oluşumunu da etkilemektedir. Cinselliğin vurgulandığı reklamlarda erkeklerden çok kadınların cinselliği ve bedenleri kullanılıyor olsa da reklamlarda cinselliğin kullanımı kadınlarla da sınırlı kalmamakta, kadınsı cazibe üzerinden cinselliğin LGBTTIQ bireyler üzerinden de kullanıldığı görülmektedir. Reklamlarda cinselliğin nasıl kullanıldığının cinselliğe vurgu yapan dondurma reklamları üzerinden göstergebilimsel açıdan çözümlenmesi amacıyla Unilever firmasının sahibi olduğu“Algida Magnum”dondurmanın 2003 yılında yayınlanan 'buzdolabında tek kalan dondurma' temalı ve yine Algida Magnum dondurmanın 2015 yılında yayınlanan 'LGBTTIQ bireyler' temalı dondurma reklâmlarının göstergebilimsel açıdan çözümlenmesinin yapıldığı bu çalışmada, Unilever firmasının 1990 yılında girdiği Türkiye piyasasında 'yetişkin dondurması' olarak lanse ettiği Magnum dondurmanın diğer reklâmlarında olduğu gibi incelenen iki reklâmda da cinselliği yoğun olarak kullandığı, her iki reklâmda dagerçeğin yerini alan başka yapay gerçeklikler oluşturularak bu yeni yapay gerçekliklerin asıl gerçekliklerin kendisiymiş gibi gösterilmeye çalışıldığı, dolayısıyla göstergelerin aşırı kullanıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the process of changing the attitudes of the targeted consumers and converting them to the desired purchasing behaviors, a number of interactions takes place such as reading, perceiving, adopting and remembering the message by the consumer. Thus, the consumer is affected by the advertisement message. In addition to numerous factors, such as physical and cultural characteristics, the gender of targeted population also has an impact on these interactions. Gender element also affects the formation of advertising. Although the sexuality and the body of women are used rather than men, the use of sexuality in advertisements is not limited to women, and it is seen that sexuality is also used on LGBTTIQ individuals through feminine attraction. In this study, Unilever's Algida Magnum ice cream advertisement with the theme of 'the only remaining ice cream in the refrigerator' shown in 2003, and Unilever's Algida Magnum ice cream advertisement with the theme of 'LGBTTIQ individuals' shown in 2015, have been analyzed. As it was in other ice creams of Magnum which was firstly launched as adult ice cream by Unilever in Turkish market in 1990, it was seen that the sexuality in two advertisements was used intensively, other artificial facts that replaced the reality were tried to be shown as the real facts themselves and thus the indicators were used excessively.